Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

CDA Zuidhorn wil keurmerk voor behoud uniek gebied

21 februari 2010    Zuidhorn-nieuws
»naar de politiek paginaOp donderdag 18 februari heeft het CDA Zuidhorn onder de titel ‘trots en gastvrij’ een thema-avond georganiseerd. De unieke kenmerken van het gebied zijn op deze avond tegen het

»naar de politiek pagina

Op donderdag 18 februari heeft het CDA Zuidhorn onder de titel ‘trots en gastvrij’ een thema-avond georganiseerd. De unieke kenmerken van het gebied zijn op deze avond tegen het licht gehouden. Douwe Hollenga - gedeputeerde van de provincie Groningen- benadrukte de drie P’s van People (mensen), Planet (milieu) en Profit (winst). Wanneer deze combinatie niet in balans is zullen volgens hem de andere elementen hieronder lijden. Dit vraagt om politieke keuzes.

Hilbrand Sinnema -voorzitter LTO Noord Groningen- benadrukte dat er meer kan worden samengewerkt voor het versterken van deze kwaliteiten. Fred Stol -lijsttrekker CDA Zuidhorn- introduceerde het internationale keurmerk Cittaslow
(zie: www.cittaslow-nederland.nl). “Het keurmerk koppelt de bestaande initiatieven in de gemeente. De gemeente Zuidhorn voldoet al aan veel eisen van het keurmerk op het gebied van; leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, streekproducten, cultuurhistorisch erfgoed en behoud van eigen identiteit.” Fred Stol legde de verbinding met de Toekomstvisie van Zuidhorn waarin deze identiteit verder uitgebouwd zal worden. Tijdens een zaaldiscussie werd bevestigd dat er veel kleinschalige initiatieven zijn maar dat onderlinge verbinding verbeterd kan worden.

De heer Terpstra, prijswinnaar van de Duurzame Veehouderij: “Door samenwerking komen we verder en zetten we onze bedrijven ook open voor nieuwe mensen in de regio, bewoners en bezoekers”. De aanwezige ondernemers van uit het MKB stelden de vraag “wat brengt het de ondernemer, wat levert het op?”. Hierop antwoordde Fred Stol;: “Het zou mooi zijn wanneer dat we gasten een arrangement kunnen aanbieden. Wanneer bijvoorbeeld gasten toeristen naar de stad Groningen komen, zou een bezoek aan onze fraaie provincie niet compleet zijn zonder een bezoek aan de gemeente Zuidhorn. Genietend onder de molen van Oldehove van een regionaal geproduceerde appelgebak met een toefje slagroom geproduceerd door die koeien waar ik zij net tussendoor ben zijn gefietst”.

De aanwezigen gaven aan dat burgers steeds minder weten over het boerenleven. Het is voor ondernemers een uitdaging om hen te betrekken bij de productie van pure, eerlijke en smaakvolle producten. De beleving van het gebied werd versterkt door de aanwezigheid tijdens de bijeenkomst van de Oldehoofster Kaasboerderij Vergeer, ’t Kappertje Zuidhorn, Fruitteeltbedrijf Oudebosch, Open Ateliers Westerkwartier, Natuurboerderij Lammerburen, en Museum Wierdenland. Bij deze laatste stand konden de bezoekers zich inschrijven voor een gratis rondleiding door nationaal landschap Middag-Humsterland.

Het CDA Zuidhorn heeft met deze bijeenkomst een start gegeven aan het verkrijgen van het internationale keurmerk Cittaslow, dat bijdraagt aan de versterking van de vele lokale initiatieven die er zijn in onze gemeente. De slogan van de avond: Gemeente Zuidhorn, Trots en Gastvrij, betekent een bijdrage aan het duurzaam ondernemen in Zuidhorn.

21-02-2010 WIZ

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Kranslegging monument

Platform Keelbos legt krans bij monument Faan

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Om positie LHBTI-ers te verbeteren en de geschiedenis niet uit het oog te verliezen
Lees verder →
Dorpskerk zuidhorn

Sponsor een dakpan voor restauratie dak Dorpskerk Zuidhorn

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Dakrestauratie in fases voor Dorpskerk Zuidhorn
Lees verder →
Mollema-2

Mollema gaat voor trilogie, maar eerst het WK

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Sport
Mollema start zondag op WK, maar heeft ander groot doel: 'In alle drie de grote rondes winnen'
Lees verder →
Astrid schulting

Gemeentesecretaris Astrid Schulting finalist overheidsmanager van het jaar 2021

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Eerst nog jurybezoek in oktober
Lees verder →
Food

Lancering Food Innovation Hub

24 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Samen de Food-agenda voeden
Lees verder →
Hans-en-wilgis hoorcentrum

Tienjarig bestaan van Hoorcentrum Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Met een unieke hoorbelevingswandeling door Zuidhorn.
Lees verder →