Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Boomverzorging: Hoe je veilig bomen in je tuin kan verwijderen of onderhouden

19 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Snoei kettimgzaag boom

Bomen kunnen een prachtige aanvulling zijn op elke tuin, en kleur, schaduw en een vleugje natuur toevoegen aan de buitenruimte van je huis. Maar bomen zijn levende wezens, en hebben als zodanig regelmatig verzorging en onderhoud nodig om gezond en veilig te blijven. Een goede boomverzorging is essentieel om te voorkomen dat de bomen een gevaar worden doordat ze dood gaan en verwijderd moeten worden. Van snoeien tot het verwijderen van bomen, er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet nemen om de gezondheid en het welzijn van je bomen te waarborgen. Hier bespreken we de basisprincipes van boomverzorging, inclusief het veilig verwijderen of onderhouden van bomen in je tuin.
Het beoordelen van de gezondheid en veiligheid van bomen

Om een veilige en gezonde omgeving te creëren, is het belangrijk om de gezondheid van je bomen te beoordelen. Gezonde bomen hebben een mooie textuur, een volle vorm en een gelijkmatige kleur. Gezonde bomen zijn ook gemakkelijk te beheren, omdat ze niet veel snoeiwerk of onderhoud vergen. Om de gezondheid van een boom te bepalen kaan je een beoordelingschecklist gebruiken. De volgende zijn veel voorkomende tekenen van een slechte gezondheid van de boom: 

Dode takken - Deze worden vaak gevonden aan de uiteinden van takken en in de buurt van de stam van de boom. 

Zwakke takken - Deze kunnen tijdens een storm afbreken, in welk geval de boom als een veiligheidsrisico wordt beschouwd.

Slechte wortelstructuur - Als de wortels zodanig groeien dat ze andere planten beschadigen of in contact komen met de fundering van een gebouw, moet de boom worden gesnoeid of verwijderd.

gereedschap voor bodemonderhoud
Hoewel veel bomen zonder gereedschap kunnen worden onderhouden, zijn er een paar gereedschappen die essentieel zijn bij het onderhoud van alle bomen.

Snoeischaar - Snoeischaren zijn essentieel voor elk soort boomonderhoud. Hiermee kan je takken terugsnoeien die in een richting groeien die je niet wilt, of die te dicht bij een structuur of een andere tak staan

Elektrische kettingzaag - of eigenlijk elke soort ketting zaag is nuttig voor boomonderhoud. Je kan deze gebruiken om bomen te verwijderen of grotere taken terug te snoeien.

Bomen onderhouden
Je zou denken dat je een boom niet echt hoeft te onderhouden, maar niks is minder waar. Er zijn talloze dingen die je kan doen om de gezondheid van je bomen te waarborgen, van dode bomen kettingzagen om andere bomen groeiruimte te geven tot dode takken snoeien. Hier een aantal tips om je bomen te onderhouden.

- Onderste takken snoeien 

- Bovenste takken snoeien

- Zieke takken aanpakken

- Water geven tijdens droge perioden

- Dode bomen verwijderen

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Parels westerkwartier-visvliet-stella van marketing groningen

Woensdag 29 maart aftrap toeristisch seizoen Westerkwartier

22 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Presentatie nieuwe kinderkaart, uitwisselen foldermateriaal en netwerken
Lees verder →
Huizekleinnienoord

Verkoop gemeentehuis Leek – kans voor nieuwbouw

21 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Gemeentehuis Leek blijft open tot in het voorjaar 2024
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over netwerkbijeenkomst Startende ondernemers, Takkenroute & aftrap toeristisch seizoen

21 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 21 maart 2023
Lees verder →
Laptop-smartphone

De voordelen van een virtueel kantoor

21 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →