Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Bijzondere expositie bij galerie Ruigewaert; Power of Women

21 maart 2013    Zuidhorn-nieuws
Afrekenen met misverstand dat professionele kunstenaars doorgaans man zijn en vrouwelijke kunstenaars meestal acteren in de hobbymatige sfeer.
Agendaruigewaertmaart

Van oudsher is het kunstenaarschapaltijd een mannelijke aangelegenheid geweest. Dat is sinds de emancipatie van vrouwen in de 60er jaren gelukkig doorbroken. Maar toch wordt er nog steeds gesproken over kunstenaar en de vrouwelijke kunstenaar. Het woord kunstenaar verwijst naar iemand van het mannelijk geslacht, maar er wordt niet of weinig over kunstenares gesproken, wat taalkundig toch de tegenhanger is van het woord kunstenaar. Wordt dit vak, uitgeoefend door een man, als meer volwaardig bestempeld dan wanneer het door een vrouw wordt gedaan? Dat zou betekenen dat het beeldend kunstenaarschap uitgeoefend door een vrouw al gauw in een hobby matige sfeer terecht komt. We moeten toegeven dat de hoeveelheid aangeboden schildercursussen en – workshops daar toe wel aan bijdragen. Maar er is echt een verschil tussen een cursusje volgen of een Academische opleiding afmaken. Aan de talrijke Academies voor Beeldende Kunst die Nederland rijk is, studeren vrouwen net zo goed als mannen! En dan mogen we de autodidacten (d.w.z. kennis verkrijgen door zelfstudie) ook niet vergeten. Dat is niet alleen voor mannen weggelegd; ook vrouwen kunnen veel doorzettingsvermogen tonen en heel vastberaden zijn.

Galerie Ruigewaert wil daarom met deze expositie aandacht vragen voor alle vrouwen die het beeldend kunstenaarschap uitoefenen en laten zien dat ze net zoveel, zo niet meer power hebben dan mannen. Vrouwen zijn nl. veelzijdiger en hebben zodoende meer onderwerpen voor het maken van een kunstwerk tot hun beschikking. Eén voorbeeld hiervan : het komt tegenwoordig zelden meer voor dat mannelijke kunstenaars stillevens met bloemen schilderen. Vroeger in de 17e & 18e eeuw gebeurde dit wel, maar toen waren er praktisch alleen maar mannelijke kunstenaars. Zij schilderden niet alleen portretten en landschappen, maar ook (genre) stukken en bloemstillevens om het interieur te verfraaien, waarvoor de vrouw vaak dan weer de inrichting bepaalde. Het lijkt erop dat met de komst van meer vrouwelijke beeldende kunstenaars er een verschuiving is opgetreden in de te schilderen onderwerpen. Het schilderen van bijvoorbeeld bloemstillevens en huisdieren is een steeds meer vrouwelijke aangelegenheid geworden.

In deze expositie dus 11 vrouwelijke kunstenaars die door de galerie met zorg zijn geselecteerd. Zij vertegenwoordigen met hun werk alle vrouwelijke beeldende kunstenaars die in ons kleine land professioneel werkzaam zijn. De galerie heeft getracht te zoeken naar diversiteit, vrouwelijkheid, verrijking en sfeerimpressies. Alle vrouwen hebben een eigen stijl, gebruiken verschillende technieken en hebben absoluut ieder hun eigen penseelvoering. Ze hebben bijna allemaal al jaren professioneel hun vak uitgeoefend en weten hoe het is om in de wereld van beeldend kunstenaarschap zich staande te moeten houden tussen hun mannelijke evenknie.
De vrouwelijke kunstenaars in deze expositie zijn : Annemarie de Groot, Annemiek Vos, Aukje Niemeijer, Brunet Riegstra, Ellen Geerts, Eliza Timersma, Geke Hoogstins, Hiske Wiersma, Juane Xue, Margreet Boonstra en Oesje Zegel.

De expositie wordt 24 maart a.s. om 15.30 uur geopend door mevr Anne Christine Dreue. Zij is 3 jaar geleden verkozen tot zakenvrouw van het Noorden 2010. Na 10 jaar op een booreiland te hebben gezeten, tussen de mannen, startte zij met zeven leerlingen en drie ingehuurde lesvliegtuigen de ‘Dutch Flight Academy’ in Eelde. Dat bedrijf heeft nu ongeveer 40 medewerkers en meer dan honderd leerlingen.
Op zaterdag 23 maart a.s. bieden wij u de mogelijkheid tot voorbezichtiging van 12.00 - 18.00 uur.

Met plezier nodigen wij u uit deze expositie in onze galerie te komen bezoeken.
Henk Menger & Tjitske Regnery

OPENINGSTIJDEN :
IEDERE ZATERDAG & ZONDAG VAN 12.00 – 18.00 UUR & OP AFSPRAAK

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Atharina-ferdinand-1

Spectaculaire opening Culturele seizoen Zuidhorn

24 september 2020    Zuidhorn-nieuws
Internationale act: ‘Compagnie with balls’
Lees verder →
Johanvanderdong-gedichtenbundej

Dichtbundel Fabriekspsalmen Johan van der Dong (Grijpskerk) online verkrijgbaar

24 september 2020    Zuidhorn-nieuws
De poëziebundel wordt ten doop gehouden op zondagmiddag 18 oktober in het kerkje van Leegkerk
Lees verder →
Artikel gabrielle

Gabrielle Jansen in woonrubriek Telegraaf

24 september 2020    Zuidhorn-nieuws
We kijken allemaal graag hoe een ander woont
Lees verder →
Wereldwinkel

Wereldwinkel bijna uit Zuidhorn vertrokken

23 september 2020    Zuidhorn-nieuws
Maar liefst drie vrijwilligers gevonden die het bestuur komen versterken
Lees verder →
Wethouder bert nederveen westerkwartier

Ervaren hoe rond te komen met weinig geld in Het Overleefhuis

23 september 2020    Zuidhorn-nieuws
training voor gemeente medewerkers die werken in het Sociaal Domein en voor netwerkpartners
Lees verder →
College gemeente westerkwartier-2019-tuuk

College gemeente Westerkwartier pleit voor uitbreiding studiegebied ring West

23 september 2020    Zuidhorn-nieuws
hoofdwegenstructuur en huidige Noord-Zuidverbinding (N388) in de gemeente kennen beperkingen in de doorstroming en knelpunten
Lees verder →