Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Begrip doet een hoop

5 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Winkeliers en omwonenden krijgen rondleiding in opvanglocatie Gomarus
Oekrainers in gomarus (2)

Afgelopen maandag bezocht een aantal winkeliers de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Brilweg in Zuidhorn.

De aanleiding was een verzoek van ( bezorgde ) winkeliers die onlangs geconfronteerd werden “incidenten” met Oekraïners.

Het beeld wat getoond wordt van vluchtelingen; vrouwen met kinderen want de mannen moeten toch blijven?, stemt niet overeen met wat er in Zuidhorn is ontstaan. Op straat worden jonge, zwarte mannen gezien die in de buurt rondslenteren of in een snelle BMW met harde muziek aan rondrijden. In het Gomarus verblijven beide.

Alle bewoners van het Gomarus zijn afkomstig uit Oekraïne, hetzij Oekraïners zelf, hetzij studenten of legale loonwerkers of vluchtelingen met een verblijfsstatus uit zogenaamde derde landen.

En net als in ons land wonen in Oekraïne mensen (( tot op heden onderverdeeld op basis van kleur, geslacht, geloof, leeftijd etc met de daaraan gekoppelde (voor) oordelen)) alleen vaak met andere gebruiken en omgangsvormen. Dat kan wel eens botsen en voor onbegrip zorgen. Zeker als de nieuwkomers huis en haard achter hebben moeten laten en in een volstrekt andere omgeving, noodgedwongen met wildvreemden moeten wonen en samenleven voor onbepaalde tijd. Zit dan maar eens lekker in je vel.

Zaken op orde
Locatiemanager Harjan is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het Gomarus.  Hij neemt zijn taak serieus en heeft de zaken goed op orde. Woon, kook, slaap en wasruimtes zijn goed geregeld. Naast het opstellen van huisregels worden deze ook gehandhaafd als ze worden overtreden. Vaak in een goed gesprek en soms net zoals je een ongehoorzaam kind benadert. Belangrijk is openheid, aanspreken op gedrag en laten zien hoe we wel met elkaar omgaan.

Welkom
Gomarus is een woonverblijf, er zijn nu 102 mensen en er is ruimte voor 180. Belangstellende Zuidhorners zijn welkom. Harjan juicht het toe als mensen langskomen, “even melden bij de beveiliging (24 uurs)” en maak kennis.

Het gaat tenslotte om integratie en door elkaar te ontmoeten bevorder je dat alleen maar. Harjan heeft plannen met het grote schoolplein, er is al een aantal speeltoestellen geplaatst ( ook voor buurtkinderen)  maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden; een buurt-BBQ bijvoorbeeld? Zelf is hij ook muzikant, wat verbindt er meer dan muziek.

Overlast
Er zal ongetwijfeld zo nu en dan overlast komen maar er is een open communicatie, dus mochten er issues of overlast zijn waarvan iemand denkt dat het bij bewoners van het Gomarus vandaan komt, schroom dan vooral niet om contact op te nemen.
Bereikbaarheid 24/7 06-15925364 ( beveiliging ) 
Locatiemanager Harjan 06-15614815 
Meer informatie op https://www.westerkwartier.nl/vluchtelingen-oekraine 
Algemene gemeentelijke telefoonnummer 14 0594 of mailadres oekraine@westerkwartier.nl

  • Oekrainers in gomarus (5)
  • Oekrainers in gomarus (1)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Mollematocht-2022 (1) selfie

Mollematocht goed voor Selfie met Bauke

08 augustus 2022    Zuidhorn-nieuws - Sport - fotos
En hij neemt daar alle tijd voor
Lees verder →
Bouwbedrijf kooi

Bouwbedrijf F. Kooi: gelijke monniken, gelijke kappen in Noordhorn

05 augustus 2022    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Familiebedrijf geeft inkijkje in bedrijfsvoering
Lees verder →
Fiets steenhuis

Fietstochten bij Museum ’t Steenhuus in Niebert

04 augustus 2022    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Mooie tocht door het Westerkwartier
Lees verder →
Dorpsvenne hal

50 Store maakt plaats voor ALDI

04 augustus 2022    Zuidhorn-nieuws
Maar de handtekening moet nog gezet…
Lees verder →