Bauke Mollema prima op dreef in Waalse Pijl

19 april 2012    Sport
fraai zevende op Muur van Huy

Bauke Mollema is nog altijd goed in conditie. De wielrenner werd woensdag fraai zevende in de Waalse Pijl met finish op de zeer stijle Muur van Huy. De wedstrijd werd gewonnen door de Spanjaard Joaquin Rodriquez, die met een machtige demarrage bergop iedereen te snel af was. Een bijrol was voor Tom Jelte Slagter. De renner uit Slochteren ging 25 kilometer voor de finish op jacht naar twee achtervolgers. Hij kwam samen met de Italiaan Visconti nog even aan de leiding, maar kon verder geen rol spelen.

De 76e editie van La Flèche Wallone was qua koersverloop eentje als altijd. Twee vluchters bepaalden lange tijd het beeld van de wedstrijd. Op 25 kilometer voor de finish sprongen Slagter en Visconti er achteraan. Negen kilometer later grepen ze de twee om daarna korte tijd aan de leiding te rijden. Het peloton naderde met rasse schreden waarna de Noor Lars-Petter Nordhaug en de Canadees Rider Hesjedal het probeerden. Dit duo begon met een kleine voorsprong aan de slotklim van ruim een kilometer. Nog voor het steilste stuk kwam alles weer bij elkaar. Mollema raakte in eerste instantie een beetje ingesloten, maar kon zich goed naar voren werken. Op de laatste paar honderd meter haalde de klimmer nog zeker tien renners in om uiteindelijk na 194 kilometer als zevende over de finish te komen op negen seconden van de winnaar. Na Rodriquez kwam Michael Albasini uit Zwitserland als tweede over de meet net voor de Belg Phillipe Gilbert.

Een prima prestatie van Mollema en een bevestiging na de tiende plaats afgelopen zondag in de Amstel Gold Race dat het met de vorm wel goed zit, ondanks dat hij na afloop meldde zich niet eens heel erg goed te hebben gevoeld tijdens de race. Het hoogtepunt moet komende zondag komen in Luik-Bastenaken-Luik. Dat is de laatste van de Waalse klassiekers, waar Mollema in ieder geval bij de outsiders gerekend mag worden. Zowel in de Gold Race als Waalse Pijl was Mollema de best presterende renner van Rabobank. Op basis daarvan zou het logisch zijn om de 25-jarige renner als kopman aan te wijzen. Het is maar zeer de vraag of de ploegleiding dit aandurft overigens.

Ten opzichte van de laatste twee jaren heeft Mollema zich sterk verbeterd in de Waalse Pijl. In 2010 werd hij 71e en vorig jaar 54e. Op de site van rabosport toont Mollema zich tevreden: "Ik had niet gedacht dat ik nog zo kort zou komen, ik voelde me niet echt geweldig vandaag. Die klimmetjes duren allemaal een, twee minuten, dat is wel explosief voor mij. Maar als je dat een paar keer doet, verbeter je wel." Dat blijkt ook wel ten opzichte van zijn eerdere deelnames. "Ik heb hier drie keer eerder gereden, maar toen kwam ik niet eens in de buurt van een mooi resultaat. Dat is dus een mooie verbetering. Ik ben er wel blij mee,"