Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Amateurspelers uit Westerkwartier gezocht voor heringedeeldGR

24 november 2017    Zuidhorn-nieuws
licht komische voorstelling, mét documentaire, over de impact die de herindeling
Inburgeraar

De makers van de theatervoorstelling heringedeeldGR zijn op zoek naar amateurspelers die mee willen spelen met de theatervoorstelling heringedeeldGR in Westerkwartier. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor de inspiratie avond op maandag 11 december om 20.30 in Dorpshuis de Rotonde in Niekerk. 

heringedeeldGR is een licht komische voorstelling, mét documentaire, over de impact die de herindeling van de gemeente op de inwoners kan hebben. Naar een idee van Beno Hofman en Maaike van den Hoek. Met Bas de Bruijn, Lotte Dunselman, Lies van de Wiel en niet onbelangrijk: inwoners uit het Westerkwartier.

Amateurspelers uit Westerkwartier gezocht
Tijdens de voorstelling worden Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman), ambtenaren bij de gemeente, voortdurend in hun werkzaamheden onderbroken door burgers uit de plaatsen die in de toekomst de gemeente Westerkwartier zullen vormen. Ze hebben vragen. Of ze zijn boos, verheugd of onzeker. Die burgers worden gespeeld door de echte inwoners uit het Westerkwartier.

Een unieke compositie voor iedere burger
De componist en producer van de muziek in de voorstelling, Jan Meiborg, bedacht samen met regisseur Maaike van den Hoek dat de burgerrollen niet hoofdzakelijk tekstrollen moeten zijn. ‘Het leek me niet boeiend om iedere burger met een tekstvraag aan de balie te laten verschijnen’ vertelt Van den Hoek. ‘Interessanter is het om te kijken naar de emoties van de burgers. Zijn ze boos, opgewonden, verdrietig, blij?’ Het overbrengen van gevoel en emoties is een taak die goed past bij de aard van muziek. ‘De verwerking van geluid, en daarmee uiteraard ook muziek, ligt dicht bij het bewegingscentrum in de hersenen’ weet Meiborg. ‘Muziek zet daardoor letterlijk aan tot handelen, en dat maakt dat het soms krachtiger binnenkomt dan tekst.’

Regie door Lies van de Wiel
Beweging is daardoor een belangrijk gevolg van die keuze voor de ‘muziekrollen’ van de amateurspelers. Beweging en muziek versterken elkaar, waardoor het publiek meevoelt met wat de burgers, tekstloos, willen ‘zeggen’. ‘Bij de burgers ligt het accent op het fysieke spel’ vertelt Van den Hoek. ‘Welke beweging past bij het verbeelden van de emotie of het uitvoeren van de handeling?’ Voor de regie van de burgers heeft Lies van de Wiel vanaf de tweede repetitie de leiding.  ‘Zij is een groot kunstenaar met kennis van zaken op het gebied van dans, beweging èn gevoel voor humor. Het lijkt mij een feest om met haar de vloer op te mogen’.

Doe mee
Ook u kan met heringedeeldGR schitteren op de planken. Toneelervaring is geen vereiste en de makers zoeken allerlei verschillende types (waaronder minimaal één die Gronings praat). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de inspiratie-bijeenkomst op maandag 11 december in Dorpshuis de Rotonde in Niekerk. Opgeven kan via productie@heringedeeldgr.nl

Over heringedeeldGR
In heringedeeldGR wordt de menselijke capaciteit om met grote veranderingen om te gaan verbeeld door de burgemeester (Bas de Bruijn), Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman). Het is maandagochtend als Aaltje en Moniek, ambtenaren bij de gemeente, zoals altijd, arriveren op hun werk. Maar vandaag is alles anders. Nu de gemeente wordt heringedeeld staan hun banen op het spel. Aaltje en Moniek zijn als eerste aan de beurt voor een competentietest en de goede werksfeer tussen de collega’s verandert binnen een mum van tijd in rivaliteit. Ondertussen lopen de burgers de deur plat en vragen de vrouwen het hemd van het lijf over de herindeling. Alsof het nog niet druk genoeg was heeft de burgemeester ook nog eens een prijsvraag uitgeschreven. Maar voor het maandag is, en Aaltje en Moniek de herindeling voor de kiezen krijgen, laat de burgemeester een speciale documentaire zien, die hij heeft laten maken door Beno Hofman.

HeringedeeldGR speelt op woensdag 6 december in Hotel Boschhuis in Ter Apel. Daarna gaat de groep door naar Westerkwartier, waar zij maar liefst vier keer spelen:

Woensdag 17 januari om 20.30 in het Gemeentehuis in Zuidhorn
Dinsdag 23 januari om 20.30 in het Gemeentehuis in Marum
Donderdag 25 januari om 20.30 in het Gemeentehuis in Grootegast
Vrijdag 26 januari 20.30 in het Gemeentehuis in Leek

Meer informatie of meedoen in jouw gemeente? Kijk voor meer informatie op de website: www.heringedeeldgr.nl

foto is gemaakt door Aernout Steegstra

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

4 mei monument in het Wilhelminapark

1940 – 1945: Opdat wij niet vergeten

24 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Zaterdag 4 mei – 19.30 uur: herdenking bij het monument in het Wilhelminapark in Zuidhorn
Lees verder →
Wethouder be schollema

Gemeente Westerkwartier kiest voor toekomstbestendig grondstoffencentrum

24 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
De gemeente Westerkwartier heeft circulaire ambities die aansluiten bij het Rijksprogramma Nederland circulair in 2050.
Lees verder →
Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Vrijheidsmaaltijd, Juni Fietsmaand & Europees Parlementsverkiezing

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 23 april 2024
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →