Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Aardbevingen in Groningen. Heeft Zuidhorn hier ook last van gehad?

16 mei 2019    Zuidhorn-nieuws
Er zijn nog altijd regelmatig aardbevingen in Groningen binnen het kerngebied
Ruit raam kapot

Daarbuiten blijven andere plaatsen echter niet zomaar ongemoeid. Ook Zuidhorn heeft wel eens te maken gehad met een aardbeving. Op het moment van activiteit in de aarde is er in Zuidhorn sprake geweest van trillen van de grond. Nadat het trillen opgehouden is, bestaat de kans dat er sprake is van schade aan woonhuizen en ander onroerend goed. Het is bekend dat er al schadegevallen zijn geweest in Zuidhorn, waar er in een vergoeding is voorzien. De Nederlandse Aardolie Maatschappij draaide in het betreffende geval op voor het uitkeren van de schade aan het bedrijf.

Schade van oude aardbevingen
Er is in verhouding tot andere plaatsen in het kerngebied uiteraard veel minder schade in Zuidhorn. Bovendien is het zo dat als er schade is, het vaak gaat om schade van voor maart 2017. Daarnaast is het zo dat de NAM in de meeste gevallen niet eens van plan is om de schade in Zuidhorn als gevolg van aardbevingen te erkennen. Of iets specifieker: de schade van de trillingen die zich boven het Groningenveld hebben voorgedaan. Er is overigens in 2018 besloten dat gedupeerden in de hele provincie die schade hebben geleden van na maart 2017 terecht kunnen bij een speciale commissie. Deze commissie is tijdelijk aangesteld.

Schade aan de woning
Het is niet altijd te achterhalen waar schade aan een woning vandaan komt. Dat is het bijvoorbeeld wel als er een storm is geweest. Een storm zorgt er bijvoorbeeld voor dat bomen op huizen vallen en zo schade veroorzaken. Je kunt een vergoeding vragen voor schade aan je huis aan de opstalverzekeraar. Er is via de opstalverzekering een dekking voor. Schade aan je huis door een aardbeving wordt normaal gesproken niet vergoed, omdat deze veroorzaakt zou zijn door een natuurramp. Echter, de aardbevingsschade in Groningen is het gevolg van gaswinning en geen natuurramp. Er is dus een aansprakelijke partij. Opstalverzekering vergelijken is in dat kader vooraf voor elke woningeigenaar aan te raden. Niet alleen om tegen de beste voorwaarden verzekerd te zijn, maar ook om op de beste service te rekenen. Het afhandelen van schade via de opstalverzekering verloopt overigens sneller dan de afhandeling van aardbevingsschade.

Compensatie waardedaling
De ontwikkelingen over de schadeafhandeling als gevolg van de aardbevingen gaan altijd maar door. Nu heeft minister Wiebes onlangs gemeld dat er een compensatie komt voor de waardedaling in bepaalde postcodegebieden. Deze vergoeding is alleen van toepassing op woningeigenaren die in het aardbevingsgebied wonen. In Zuidhorn is de waardedaling overigens het laagst en de compensatie dus het minst met 2,4%. Bovendien kijkt men naar het aantal schadeclaims dat in een postcodegebied is ingediend. Dat aantal dient minimaal 20% van de woningen in het postcodegebied te zijn. Het gaat hier om een maatregel met een eenmalig karakter. De maatregel is niet gerelateerd aan de afhandeling van schade door aardbevingen. Overigens blijft Zuidhorn een geweldige plaats om te wonen.

Image by Free-Photos from Pixabay

artikel aangeboden door Pricewise

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Overdracht omd (1)

Feestelijke Overdracht Bestuur Open Monumentendag Westerkwartier

25 mei 2019    Zuidhorn-nieuws
Nieuwe stichting pakt activiteiten weer op in hele Westerkwartier inclusief Middag
Lees verder →
 

Bauke: niet de bedoeling dat ik zou meezitten

25 mei 2019    Zuidhorn-nieuws - Sport
Dat Bauke Mollema meezat in de lange ontsnapping, was niet helemaal gepland. Dat vertelde de Nederlander van Trek-Segafredo na afloop aan Eurosport. Lange tijd wist hij bij de uiteindelijke ritwinnaar Zakarin te blijven, maar aan de finish moest hij genoegen nemen met plaats vijf.
Lees verder →
Sc loppersum thuis nw

Spannende laatste competitieronde voor SC Loppersum en Zuidhorn

23 mei 2019    Zuidhorn-nieuws - Sport
Moedig het eerste elftal aan bij de strijd om het kampioenschap.
Lees verder →
Peebos (1)

Officiële opening van het project “Zorg dat Peebos Werkt, Met Mekaar!”

23 mei 2019    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Op Peebos wordt gezorgd, gewerkt, geleerd en genoten, in en van de prachtige natuur maar ook vooral van de ontmoeting met andere mensen
Lees verder →
Jm festival

JMZ Festival voor jonge mantelzorgers uit de provincie Groningen

23 mei 2019    Zuidhorn-nieuws
Sociaal Werk De Schans is er voor jonge mantelzorgers in de gemeente Westerkwartier.
Lees verder →