Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Aanpassing salderingsregeling zonnepanelen vanaf 2025

10 augustus 2022    Zuidhorn-nieuws
het percentage gaat dan naar 64%. Dit bouwt tot en met 2030 met 9% per jaar af, om in 2031 ineens een sprong te maken naar 0%.
Zonnepanelen1

Als je zonnepanelen hebt of van plan bent te kopen dan heb je wellicht iets meegekregen over de aanpassing van de salderingsregeling. Bij saldering lever je overtollige energie terug aan het net en krijg je daar geld voor. Het wordt verrekend met de stroom die je afneemt. Vanaf 2025 gaat dit veranderen. Hoe zit dat met de aanpassingen en in hoeverre zijn zonnepanelen dan nog interessant?
 
Aanpassing van saldering
De salderingsregeling zou eigenlijk al vanaf 2023 afgebouwd worden met 9% per jaar, maar al snel werd duidelijk dat dat te kort dag was. Daarom zou de startdatum sowieso uitgesteld worden. Ondertussen is bekend geworden dat de afbouw in 2025 in gang wordt gezet. Het percentage gaat dan naar 64%. Dit bouwt tot en met 2030 met 9% per jaar af, om in 2031 ineens een sprong te maken naar 0%.
 
Waarom deze aanpassing?
De salderingsregeling is in principe opgezet om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Je kunt dit als het ware zien als een subsidie. Tegenwoordig zijn er echter zoveel mensen met zonnepanelen, dat deze regeling veel geld kost voor de overheid en energieleveranciers. Daarbij zijn zonnepanelen tegenwoordig veel aantrekkelijker geprijsd dan ooit tevoren. Dat maakt de salderingsregeling minder noodzakelijk. Zonnepanelen zijn namelijk ook zonder deze regeling aantrekkelijk om aan te kopen, zeker met die almaar stijgende energieprijzen.
 
Subsidie ontvangen
Naast dat zonnepanelen al stukken voordeliger zijn geworden, kun je er nog eens wat extra op besparen. Je kunt in de meeste gevallen namelijk 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst. Vanaf 2023 wordt het nultarief ingesteld, waardoor je zelfs de btw niet meer voor hoeft te schieten. Ook kun je subsidie zonnepanelen ontvangen via de gemeente. De regelingen verschillen wel van tijd tot tijd en per gemeente, dus bekijk daarom de website van je gemeente (of de Energiesubsidiewijzer) om te zien of er momenteel een regeling geldt waarmee je kunt besparen op je investering.
 
Terugverdientijd van zonnepanelen
Leuk al die regels, maar waar je waarschijnlijk benieuwd naar bent is wat die aangepaste regelingen voor invloed hebben op de terugverdientijd. Wie nu nog zonnepanelen koopt zal die in circa zes tot acht jaar terugverdienen. De afbouw van de saldering heeft nauwelijks invloed op de terugverdientijd als je nu nog een nieuw zonnesysteem aanschaft. Tenzij je pas in 2030 zonnepanelen aanschaft, want dan wordt de terugverdientijd op negen jaar geschat (TNO, 2020). Daarbij geldt wel een kanttekening: het is nu nog niet te zeggen wat de prijzen voor zonnepanelen doen, en hoe de reguliere energieprijzen zich ontwikkelen. Het is daarom lastig om een concrete uitspraak te doen over de terugverdientijd van zonnepanelen in de toekomst.
 
Zonnesysteem aangepast op verbruik
In het verleden liet men wel eens meer panelen leggen dan nodig, wat dus aantrekkelijk was door die salderingsregeling. Bovendien is het voordeliger om direct extra zonnepanelen te laten leggen. Moet je er later nog een paneeltje bijleggen, dan kost dat in verhouding meer geld en kan dat vaak niet eens aangesloten worden op het bestaande systeem. Mocht je nu kiezen voor zonnepanelen, dan is het belangrijk dat je dat laat doen bij een gespecialiseerd bedrijf die jou goed adviseert over het aantal panelen. Hierbij kijken ze naar je verwachte verbruik in de toekomst, zodat het opgewekte vermogen zo goed mogelijk aansluit bij het energieverbruik. Zo haal je het maximale voordeel uit zonnepanelen.
 

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Zonnepark

Evenement Energie Verbindt Westerkwartier

04 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Alles over zonnecarports, slimme laadpleinen, elektrische deelauto’s en het versnellingsplan van de gemeente voor zon op daken
Lees verder →
Bruggen zuidhorn starkenborgh

Westerkwartier wil warmte uit het Van Starkenborghkanaal

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Het onderzoek is een vervolg op de Transitievisie Warmte
Lees verder →
Groente-pixabay

Proef Baby Groente Tas van start in Marum

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
meeste kinderen en volwassenen eten te weinig groente
Lees verder →
Zunobristadskanaal

Zunobri moet terug naar de tekentafel

03 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws - Sport
9-23 tegen, de scheids fluit af en de 60 minuten zijn overleefd. Een wedstrijd om jezelf achter de oren te krabben
Lees verder →
Kom evenement 2022 (1)

Bicycle Band Crescendo steelt show Kom in Zuidhorn evenement

02 oktober 2022    Zuidhorn-nieuws
Ondanks buien ontmoeten, genieten en verbazen
Lees verder →
Wethouder woningbouw hans haze en directeur vastgoedontwikkeling dura vermeer bouw hengelo marieke mentink-1

240 nieuwe woningen in wijk De Oostergast Zuidhorn

29 september 2022    Zuidhorn-nieuws
op korte termijn een informatiebijeenkomst
Lees verder →