Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

80.000 bomen en struiken voor Groningen

16 november 2020    Zuidhorn-nieuws
Eerste bomenhub voor 80.000 gratis bomen geopend door gedeputeerde Homan
Gedeputeerde nienke homan helpt mee zaailingen inkuilen in bomenhub

Gedeputeerde Nienke Homan heeft vandaag de eerste Groningse bomenhub geopend in Muntendam.  De bomenhub is  onderdeel van de grootschalige boomplantactie Meer Bomen Nu dat deze winter één miljoen jonge boompjes en struiken gratis weggeeft. Groningse boeren en burgers gaan gezamenlijk maar liefst 80.450 bomen en struiken planten. Deze bomen en struiken worden door vrijwilligers onder leiding van boswachters en terreinbeheerders verzameld in natuurgebieden en stadsparken, tijdelijk opgeslagen in bomenhubs en vervolgens verdeeld over plantlocaties. Vandaag zijn de eerste zaailingen verzameld in Bedum en in Westerwolde door een groep jongeren van Klimaatadaptatie Groningen en ingekuild in de Bomenhub in Muntendam.

Gedeputeerde Homan is enthousiast over de campagne: “Zaailingen verzamelen klinkt zo logisch en is een hele goedkope manier om Groningen sneller te vergroenen met inheems gratis plantgoed. De werkwijze van Meer Bomen Nu biedt veel kansen voor klimaat en biodiversiteit en helemaal geweldig dat zoveel burgers zijn betrokken. Als provincie zullen we onderzoeken hoe we op deze manier meer bermen, achtertuinen en bedrijventerreinen kunnen vergroenen.”

De bomen zijn gratis omdat vele vrijwilligers onder leiding van boswachters en ecologen boventallige zaailingen verzamelen uit de natuur en stadsparken en die elders een tweede kans geven. Het doel van Meer Bomen Nu is om te laten zien dat we samen goedkoop Nederland kunnen vergroenen als we gebruik maken van de natuur en de handen uit de mouwen steken. Klimaatadaptatie Groningen gebruikt de komende wintermaanden om met de Meer Bomen Nu bomen door de provincie te trekken en aandacht te vragen voor klimaatverandering en klimaatadaptatie.

80.000 bomen en struiken voor Groningen
De komende maanden zullen er behalve 80.000 zaailingen uit natuurgebieden, ook 5000 appel- en perenbomen in samenwerking met Klimaatadaptatie Groningen worden verspreid. Tegen het einde van het plantseizoen, rondom de Boomfeestdag, worden alle overgebleven zaailingen weggegeven tijdens landelijke Boomweggeefdagen. Groningse caring farmer Peter Harry Mulder in Muntendam heeft een deel van zijn land beschikbaar gesteld voor de tijdelijke Bomenhub die zal worden gerund een door enthousiaste hovenier, Peter de Wekker, uit de buurt.

Meer Bomen Nu
Elke eik of beuk produceert ieder jaar duizenden zaailingen waar maar 1-2% uitgroeit tot volwassen boom. Iedere tak van een wilg, vlier of vlinderstruik kan een nieuwe plant of boom worden. Veel jonge aanplant wordt verwijderd tijdens natuurbeheer of sterft af door gebrek aan zonlicht, maar Meer Bomen Nu, een initiatief van Meergroen, Caring Farmers, Boomfeestdag en Urgenda, geeft al deze zaailingen en stekken een tweede kans. Aankomende winter worden - met behulp van boswachters en ecologen en ruim duizend vrijwilligers - één miljoen bomen en struiken van stadsparken en natuurgebieden, verplant naar boerenakkers, startende voedselbossen, bedrijventerreinen, bermen en achtertuinen. Ook worden nog 90.000 door corona onverkochte perenbomen geplant. Deze campagne kan de komende jaren exponentieel opgeschaald en gekopieerd worden in elke gemeente. http://www.meerbomen.nu

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Etalageroute-2021 (1) jan henkel

Vier weken kunst kijken in Zuidhorn

19 september 2021    Zuidhorn-nieuws - fotos
Werken in de etalage van diverse kunstenaars
Lees verder →
Afgesloten

Afsluiting overweg de Gast zuidhorn (20 t/m 23 september)

19 september 2021    Zuidhorn-nieuws
spoorwegovergang aan De Gast in Zuidhorn voor alle verkeer gestremd.
Lees verder →
Kinderkunst-etalageroute-2021 (4)

Primeur: Kinderkunst op etalageroute Zuidhorn

18 september 2021    Zuidhorn-nieuws - fotos
Expositie in hal bij Albert Heijn
Lees verder →
Tafelsvanhoop (4)

Feest in de tent met de “Tafels van Hoop”

17 september 2021    Zuidhorn-nieuws - fotos
Het was Open Monumenten weekend en tegelijkertijd was het de Nacht van de Vluchteling
Lees verder →
Mfc tolbert

Geld voor multifunctionele centra met zorgfunctie

17 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Het gaat o.a. om dorpshuizen in Jonkersvaart en Tolbert
Lees verder →
Mes

Ook in de gemeente Westerkwartier: wees slim en lever je wapen in

17 september 2021    Zuidhorn-nieuws
o.a. inleverton op het politiebureau in Zuidhorn
Lees verder →