Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

31-01-08 Zuidhorn en ondernemers bundelen krachten

31 januari 2008    Zuidhorn-nieuws
Gemeente Zuidhorn en ondernemers bundelen krachten in toeristische gids Zesentwintig toeristisch ondernemers in het Middag-Humsterland hebben net als eeuwen geleden hun krachten gebundeld. Dit keer om het Nationaal Landschap Middag-Humsterland en hun verrassende

Gemeente Zuidhorn en ondernemers bundelen krachten in toeristische gids

Zesentwintig toeristisch ondernemers in het Middag-Humsterland hebben net als eeuwen geleden hun krachten gebundeld. Dit keer om het Nationaal Landschap Middag-Humsterland en hun verrassende aanbod en op de kaart te zetten. Het resultaat is een toeristische gids met prachtige ‘parels’ om te ontdekken. De ondernemers in de gids zijn herkenbaar aan de speciale Middag-Humsterlandvlag. Het doel is mensen uitnodigen om te genieten van een heerlijke tijd in het Middag-Humsterland.

De gids is een initiatief van de gemeente Zuidhorn. Samenwerkingspartners zijn de toeristisch ondernemers in het gebied, het toeristisch informatiepunt Zuidhorn, Staatsbosbeheer en het tijdschrift Noorderbreedte. Aanleiding is de zesdelige tv-serie ‘Nationale Landschappen’ van de NCRV. De aflevering over het Middag-Humsterland wordt uitgezonden op donderdag 31 januari omstreeks 19.45 uur.

Lange en rijke historie
Het cultuurlandschap Middag-Humsterland ligt ten noorden van Aduard en Zuidhorn. Het land verhaalt van de strijd tussen mens en water, tussen zoet en zout, tussen cultuur en natuur. 2500 Jaar geleden woonden hier al mensen in het toen nog drassige, maar eiwitrijke kweldergebied. Het gebied geldt als een van de oudste cultuurlandschappen van heel Europa. De twee gebieden Middag en Humsterland waren tot ongeveer 800 na Chr. twee eilanden. Middag betekent eiland. De naam Humsterland is afgeleid van de middeleeuwse stam Hugmerki die er woonde. Het Middag-Humsterland is een kwetsbaar landschap om te koesteren.

Nationaal landschap
In 2005 werd het gebied Middag-Humsterland door het Rijk aangewezen als Nationaal Landschap. Een Nationaal Landschap is een gebied met internationaal zeldzame of unieke en nationaal kenmerkende landschapskwaliteiten, en in samenhang daarmee bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten. Nederland kent twintig Nationale Landschappen die een bezoek meer dan waard zijn. De natuur, het landschap en de dorpen zijn in elk Nationaal Landschap anders. Voor meer informatie www.nationalelandschappen.nl

Middag(je)-Humsterland
In de toeristische gids Middag(je)-Humsterland staat de interessante ontstaansgeschiedenis van het oeroude gebied beschreven zodat je de bijzondere en kenmerkende schoonheid ervaart. Daarnaast staan er tips in voor leuke uitstapjes en presenteren 24 ondernemers hun product of dienst waar ze met passie aan werken. Een fietsroute met hotspots maakt ook onderdeel uit van de gids. De naam Middag(je)-Humsterland staat voor de vele heerlijke (mid)dagen in het gebied die je met het cultuurhistorisch toeristisch aanbod kunt vullen. De gids is vanaf 10 februari voor €2,- te koop bij ondermeer het Tourist Information (voormalige VVV) in Zuidhorn. Meer informatie http://www.middag-humsterland.nl en www.vvvwesterkwartier.nl.

Vlaggen
Alle ondernemers in de gids zijn herkenbaar aan de Middag-Humsterlandvlag. Ze hangen de vlag uit als ze geopend zijn. Bezoekers van het gebied kunnen daardoor van veraf zien of de deelnemers uit de Middag(je)-Humsterlandgids open zijn.

Promotieplan
De gids Middag(je)-Humsterland en de bijbehorende vlag maken onderdeel uit van het promotieplan Middag-Humsterland van de gemeente Zuidhorn. Het doel van dit plan is om het Middag-Humsterland beter te promoten en de kwaliteiten ervan ook op toeristisch gebied te benutten.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Frank meester 2023

Frank Meester “Groen blijft mijn passie”

27 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Van adviesgesprek tot een perfecte uitvoering, dat is waar Frank’s Groenadvies voor staat !
Lees verder →
 

“Natuurbegraafplaats in het natuurgebied Knooppolder”

27 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Gemeente werkt in principe mee aan natuurbegraafplaats bij Aduard
Lees verder →
Erkan en ruben tafeltennis

Verdienstelijk debuut Talero jeugd op het N.K. tafeltennis in Zwolle!

27 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
zeer verdienstelijk op sterk bezette toernooi
Lees verder →
25 jaar de zijlen (1)

25 jaar De Zijlen zorgt voor rode neuzen en blije gezichten

25 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
Hapjes, drankjes en polonaise met Bert Solo
Lees verder →
Boom hoofdstraat

Karakteristieke boom Hoofdstraat Zuidhorn ziek

25 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Na controle buitendienst gemeente
Lees verder →
Coos op de ventoux

Coos Datema: Ik fiets de berg op, jullie sponsoren onderzoek naar MS

25 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Coos uit Zuidhorn gaat klimmen tegen MS
Lees verder →