Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

30-10-07 Luierinzameling gaat voorlopig door

30 oktober 2007    Zuidhorn-nieuws
Luierinzameling gaat voorlopig door in ZuidhornZoals u wellicht uit de media heeft vernomen, heeft het Amerikaanse bedrijf Knowaste besloten om per direct de vestiging in Arnhem te sluiten. Dit betekent dat de

Luierinzameling gaat voorlopig door in Zuidhorn

Zoals u wellicht uit de media heeft vernomen, heeft het Amerikaanse bedrijf Knowaste besloten om per direct de vestiging in Arnhem te sluiten. Dit betekent dat de vanaf heden ingezamelde luiers vooralsnog niet meer hergebruikt worden, maar naar een verbrandingsinstallatie gaan. In de gemeente Zuidhorn worden de luiers ingezameld door de firma Van Gansewinkel. Deze firma heeft aangegeven voorlopig de inzameling van luiers te blijven doen. In overleg met de gemeente zal voor de langere termijn naar een oplossing worden gezocht.
Zonder tegenbericht van de gemeente kunt u gewoon gebruik blijven maken van de luiercontainers.28-10-07 Recyclebedrijf stopt per direct

Het gescheiden inzamelen van luiers is in veel gemeenten vanaf vandaag mogelijk voorbij. Knowaste, het enige bedrijf dat de luiers inzamelde en recyclede, maakte gistermiddag bekend er per direct mee te stoppen. In het Westerkwartier zamelen De Marne, Marum en Zuidhorn vieze luiers in. Ook de meeste gemeenten in Fryslân zamelden voor het bedrijf luiers in. Ze zijn niet ingelicht over het besluit en staan perplex.

Het Amerikaanse bedrijf Knowaste sluit de vestiging in Arnhem, waar alle luiers heen werden gebracht, per direct. De reden voor de sluiting zou zijn dat de recycling te veel geld kost ten opzichte van andere methoden om luiers te verwerken. ,,Dit is een strategisch zakelijk besluit, gebaseerd op een visie op de Nederlandse markt”, aldus de cryptische verklaring die het bedrijf op zijn website heeft geplaatst.

Knowaste was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar. Het is daarom nog onduidelijk of de luiers de komende weken nog worden opgehaald. Voor de twintig medewerkers van het bedrijf is een sociaal plan opgesteld.

Knowaste begon in 1999 met het recyclen van luiers tot papier, plastic en compost. Het idee leidde tot veel enthousiasme bij veel gemeenten, kinderdagverblijven en zorginstellingen. In Fryslân was het enthousiasme het grootst. Van de 31 Friese gemeenten hebben 23 een contract gesloten met Knowaste om gebruikte luiers naar Arnhem te laten brengen.

De verbazing is dan ook groot. ,,We weten van niets”, zegt H. Klarenbeek van de gemeente Leeuwarden. ,,Ook de wethouder heeft hier nog niets van gehoord. Het komt echt als een donderslag bij heldere hemel.” Hoewel het voor de hand ligt dat de inzameling wordt stopgezet, kan Klarenbeek daar niets over zeggen. ,,Daarvoor moeten we eerst kijken wat voor gevolgen dit voor ons heeft.”

Ook bij Omrin, dat de luiers voor de Friese gemeenten inzamelt en naar Arnhem vervoert, komt het nieuws als een volslagen verrassing. Woordvoerster M. de Jong is geschokt door het nieuws. ,,Ook wij waren niet van tevoren ingelicht. Ik hoop dat ze een overgangsperiode hebben, waarin we de luiers nog bij ze kunnen brengen, anders zitten we straks nog met een stapel ingezamelde vieze luiers.”
Knowaste verwerkte de luiers tot grondstoffen voor kunststof. Daarvan werden onder meer dakpannen gemaakt. Ook werd er van restmateriaal behang en inlegzooltjes gemaakt.

Omstreden
De methode van Knowaste raakte dit jaar omstreden, toen zowel ingenieursbureau CE Delft als onderzoeksbureau TNO een rapport presenteerden, waarin zij allebei becijferden dat verbranding van vieze luiers minder belasting voor het milieu oplevert dan de recyclingmethode van Knowaste. Tegenonderzoek in opdracht van de Amerikanen bestreed dat overigens weer.
Wat er zal gebeuren met de inzamelpunten die bij veel kinderdagverblijven staan, is nog onduidelijk.

Bron; Friesch Dagblad

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

22 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →
Inspiratiesessie ai (2)

Inspiratieavond AI boeiend voor ondernemers Westerkwartier

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De kracht van Artificiële Intelligentie
Lees verder →
Kampioensteam met kees, mathijs, marcel en victor

Tafeltennissers Talero 2 kampioen!

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
volgend seizoen een klasse hoger
Lees verder →
Klimplanten test (3)

Rode, Witte en Blauwe bloemenpracht: Eerst in Wilhelminapark Zuidhorn dan in centrum Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Wethouder Haze plant klimplanten met stagiere Tim: Wilde Wingerd, Toscaanse Jasmijn en bruidsluier en Blauwe regen
Lees verder →