Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Stayerskoers hoofdact in Aduard

30 mei 2008    Zuidhorn-nieuws
ADUARD - Eens per jaar strijken de dravers neer aan de walkant van het Van Starkenborghkanaal in Aduard, waar zij strijden om mooie prijzen.

Dit jaar staat het festijn voor mens en paard op de agenda voor woensdag 4 juni. De baan is open om 16.00 uur en de eerste paardenrace volgt exact een uur later. Hoofdnummer is de Gebroeders Roggen Stayerskoers met aan de start een aantal absolute toppers.


Tien koersen met het maximale aantal paarden zijn op 4 juni het recept voor een prachtige namiddag topsport op de baan in Aduard. Het beste is bewaard tot de laatste koers, maar de voorgaande negen koersen waren meer dan de moeite waard. Het plezier bij deelnemers en toeschouwers straalde ervan af en de sfeer bleek op iedere baan altijd top.


De hoofdkoers in Aduard brengt twaalf paarden met reputatie aan het vertrek. Zo verschijnt Oscar Boshoeve aan de start met Wim van der Mespel, die al menig stayersnummer op gras in zijn voordeel besliste. Ook Orta Luce is een erkende stayer uit de stal van Marieke Willems en Jos van Koolwijk. Met meervoudig Nederlands pikeurkampioen Ruud Pools op de sulky is het een paard om in de gaten te houden. Sybes Pride was in 2003 en 2004 onverslaanbaar op gras en nog steeds is de draver van trainer/pikeur Bas Crebas een deelnemer om rekening mee te houden. Vooral aan kop is hij moeilijk te verslaan.


De meest verrassende deelnemer is Pacific Valley met Rob de Vlieger. Veel kenners verwachtten dat De Vlieger met deze Nederlandse topper de 'Gouden Zweep' (die de zondag ervoor op Duindigt wordt verlopen) zou bezoeken, maar hij gunt het Aduarder publiek het plezier om Pacific Valley aan het werk te zien. Een uitgelezen mogelijkheid om een van de beste Nederlandse dravers van het moment te bewonderen.


Debutant in Nederland is Les Loires des Bordes. De Franse ruin is aangekocht door trainer Arnold Mollema en start met Rick Wester. Ook de verrichtingen van Probes Star met Robbin Bot worden nauwlettend in de gaten gehouden. Bot, zoon van pikeur Hans en broer van Erwin, stapte onlangs in Wolvega voor het eerst op de sulky in een officiële koers en werd direct tweede.


Het blijft afwachten of deze paarden er met de winst vandoor gaan, want ze vertrekken met achterstand op Taurus Cup van Robin Bakker. Taurus Cup, gefokt door de Winschoter tandarts Piet Cupido, is een echte grasspecialist en is door trainer Marcel Hauber klaar gestoomd voor de hoofdprijs. Bakker is daarnaast een slimme en ervaren pikeur die precies weet hoe koersen in zijn voordeel te beslissen. Een uitermate smakelijk hoofdgerecht.


Ook de andere koersen zijn absolute topsport. In de Lukkien & Schultinga-prijs wordt gekeken naar de prestaties van Golden June, een paard dat in Duitsland leuke prestaties neerzette en nu met Kurt Roeges voor de eerste winnende rit gaat. In de Bouwbedrijf familie Krijnen-prijs zal de sponsor de verrichtingen van Wouldbe Charisma volgen, want dat is een fokproduct van diezelfde familie.


Een jaar geleden won Sirocco West met Dicky Hof de amateurkoers en Hof is eerzuchtig genoeg om die prijs te willen verdedigen. Dit jaar moet de combinatie zeer sterke paarden als Victoria Princess met Trudy Schroor, The Black Pimp met Gretha Posthumus, Sir Joop met Fred Handelaar en Romeo Beemd met Hiltje Tjalsma voorblijven. De organisatie heeft de afgelopen tijd weer hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen en is daarin geslaagd dankzij vele enthousiaste helpers en sponsoren, veelal uit de dorpsgemeenschap.


“Ik hoop”, zegt voorzitter Tjerk Dijkstra, “dat alle Aduarders de baan bezoeken, want de wedstrijden zijn niet alleen voor de pure liefhebbers. Dit evenement staat voor vermaak met echte topsport en verdient een bezoek. Misschien om een weddenschap te wagen of gezellig te bekijken wat de paarden en pikeurs doen. Ons dorp kent een echte drafsporttraditie en we zijn trots dat ook deze editie wordt aangeknoopt bij de lange historie.”

bron Regiosportaktueel

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Kerstmarkt zuidhorn 2019

Winterfair Zuidhorn: aftrap van kerstmarkten seizoen op vrijdag 9 december

08 december 2022    Zuidhorn-nieuws
van 15.00 tot 21.00 uur de kerstsfeer komen proeven in de Hoofdstraat en Overtuinenpassage
Lees verder →
Piety-2

Coby Duisterwinkel en Piety over thema Vriendschap tijdens gedichtendag

08 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Een leuke, inspirerende avond met dichters uit de regio én verder weg.
Lees verder →
Ondertekening prestatieafspraken

Ondertekening prestatieafspraken Woonvisie Westerkwartier 2023

08 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Partijen zetten in op meer sociale nieuwbouw, vooral in Zuidhorn
Lees verder →
Amnesty

Stilstaan bij de mensenrechten

07 december 2022    Zuidhorn-nieuws
Gemeente Westerkwartier hijst de vlag voor de Dag van de Rechten van de Mens
Lees verder →
 

Gemeentehuis Grootegast vier maanden dicht

07 december 2022    Zuidhorn-nieuws
De locatie Grootegast sluit haar deuren tussen 1 januari en 1 mei 2023. Op 15 maart 2023 kan e wel gestemd worden.
Lees verder →
Militaribeurs

Militaria-beurs in Grootegast

07 december 2022    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Op deze beurs zijn meer dan twintig standhouders aanwezig
Lees verder →