Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Stayerskoers hoofdact in Aduard

30 mei 2008    Zuidhorn-nieuws
ADUARD - Eens per jaar strijken de dravers neer aan de walkant van het Van Starkenborghkanaal in Aduard, waar zij strijden om mooie prijzen.

Dit jaar staat het festijn voor mens en paard op de agenda voor woensdag 4 juni. De baan is open om 16.00 uur en de eerste paardenrace volgt exact een uur later. Hoofdnummer is de Gebroeders Roggen Stayerskoers met aan de start een aantal absolute toppers.


Tien koersen met het maximale aantal paarden zijn op 4 juni het recept voor een prachtige namiddag topsport op de baan in Aduard. Het beste is bewaard tot de laatste koers, maar de voorgaande negen koersen waren meer dan de moeite waard. Het plezier bij deelnemers en toeschouwers straalde ervan af en de sfeer bleek op iedere baan altijd top.


De hoofdkoers in Aduard brengt twaalf paarden met reputatie aan het vertrek. Zo verschijnt Oscar Boshoeve aan de start met Wim van der Mespel, die al menig stayersnummer op gras in zijn voordeel besliste. Ook Orta Luce is een erkende stayer uit de stal van Marieke Willems en Jos van Koolwijk. Met meervoudig Nederlands pikeurkampioen Ruud Pools op de sulky is het een paard om in de gaten te houden. Sybes Pride was in 2003 en 2004 onverslaanbaar op gras en nog steeds is de draver van trainer/pikeur Bas Crebas een deelnemer om rekening mee te houden. Vooral aan kop is hij moeilijk te verslaan.


De meest verrassende deelnemer is Pacific Valley met Rob de Vlieger. Veel kenners verwachtten dat De Vlieger met deze Nederlandse topper de 'Gouden Zweep' (die de zondag ervoor op Duindigt wordt verlopen) zou bezoeken, maar hij gunt het Aduarder publiek het plezier om Pacific Valley aan het werk te zien. Een uitgelezen mogelijkheid om een van de beste Nederlandse dravers van het moment te bewonderen.


Debutant in Nederland is Les Loires des Bordes. De Franse ruin is aangekocht door trainer Arnold Mollema en start met Rick Wester. Ook de verrichtingen van Probes Star met Robbin Bot worden nauwlettend in de gaten gehouden. Bot, zoon van pikeur Hans en broer van Erwin, stapte onlangs in Wolvega voor het eerst op de sulky in een officiële koers en werd direct tweede.


Het blijft afwachten of deze paarden er met de winst vandoor gaan, want ze vertrekken met achterstand op Taurus Cup van Robin Bakker. Taurus Cup, gefokt door de Winschoter tandarts Piet Cupido, is een echte grasspecialist en is door trainer Marcel Hauber klaar gestoomd voor de hoofdprijs. Bakker is daarnaast een slimme en ervaren pikeur die precies weet hoe koersen in zijn voordeel te beslissen. Een uitermate smakelijk hoofdgerecht.


Ook de andere koersen zijn absolute topsport. In de Lukkien & Schultinga-prijs wordt gekeken naar de prestaties van Golden June, een paard dat in Duitsland leuke prestaties neerzette en nu met Kurt Roeges voor de eerste winnende rit gaat. In de Bouwbedrijf familie Krijnen-prijs zal de sponsor de verrichtingen van Wouldbe Charisma volgen, want dat is een fokproduct van diezelfde familie.


Een jaar geleden won Sirocco West met Dicky Hof de amateurkoers en Hof is eerzuchtig genoeg om die prijs te willen verdedigen. Dit jaar moet de combinatie zeer sterke paarden als Victoria Princess met Trudy Schroor, The Black Pimp met Gretha Posthumus, Sir Joop met Fred Handelaar en Romeo Beemd met Hiltje Tjalsma voorblijven. De organisatie heeft de afgelopen tijd weer hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen en is daarin geslaagd dankzij vele enthousiaste helpers en sponsoren, veelal uit de dorpsgemeenschap.


“Ik hoop”, zegt voorzitter Tjerk Dijkstra, “dat alle Aduarders de baan bezoeken, want de wedstrijden zijn niet alleen voor de pure liefhebbers. Dit evenement staat voor vermaak met echte topsport en verdient een bezoek. Misschien om een weddenschap te wagen of gezellig te bekijken wat de paarden en pikeurs doen. Ons dorp kent een echte drafsporttraditie en we zijn trots dat ook deze editie wordt aangeknoopt bij de lange historie.”

bron Regiosportaktueel

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Scouting clubhuis (1)

Scouts pakken clubhuis aan

15 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
“kan weer een flink aantal jaren mee”
Lees verder →
Allersmaborg

Programma seizoen 2024 - 2025 Vrouwen van Nu bekend

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
afwisselend en inspirerend
Lees verder →
Jazz te gast 2024 (7)

Groninger Cultuurprijzen

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
drie categorieën: professionals, Amateurs en de Groninger Talentprijs
Lees verder →
Mollematocht 2023 (1)

Bauke moet opgeven in Ronde van Zwitserland

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
“Hoop terug te zijn voor NK"
Lees verder →
Buitenspeeldag 2024 (1)

Vrolijke gezichten en mooie opkomst Buitenspeeldag Zuidhorn

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Soms een spatje regen maar weer viel erg mee
Lees verder →
Auto op reis

Tips en trucs voor zorgeloos autorijden

13 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →