Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

29-07-08 Stress in Zuidhorn door overschot aan hui

29 juli 2008    Zuidhorn-nieuws
zuidhorn/marum - Er is sprake van stress onder inwoners van Zuidhorn die willen verhuizen naar nieuwbouwwijk De Oostergast, maar hun bestaande woning maar steeds niet kwijt kunnen. "Dat gaat op een gegeven

zuidhorn/marum -
Er is sprake van stress onder inwoners van Zuidhorn die willen verhuizen naar nieuwbouwwijk De Oostergast, maar hun bestaande woning maar steeds niet kwijt kunnen. "Dat gaat op een gegeven ogenblik tussen je oren zitten", constateert makelaar Jos Kremer van kantoor Steenhuis in Zuidhorn.

Volgens hem leert de praktijk van alledag dat flink wat bestaande woningen nog wel vlotjes worden verkocht. Maar met name in de categorie twee-onder-één-kap woningen met een vraagprijs van ruwweg 225.000 tot 275.000 euro is het aanbod relatief groot. Verkopers van dit type woning moeten rekening houden met een langere verkooptijd. "Ik houd mijn klanten vooraf voor: reken op een verkooptijd van een half jaar. Als we die termijn halen, is het netjes. En als de verkoop sneller plaatsvindt, kun je als verkoper je handen alleen maar dichtknijpen."

In het dorp Zuidhorn staan momenteel meer dan honderd bestaande huizen te koop. Voordat de kavels in De Oostergast in de aanbieding kwamen, waren dat er tegen de vijftig. Volgens Kremer is de consument inmiddels enigszins gewend geraakt aan het overspannen karakter van de markt. "De grootste schrik en paniek is voorbij", zegt de woordvoerder van makelaardij Steenhuis die eenderde deel van de te verkopen huizen in portefeuille heeft. Ook landelijk worden er de laatste tijd minder huizen verkocht.

Volgens Kremer kan bij verkopers die soms al langer dan een jaar hun huis te koop hebben, de nood hoog oplopen. "Zeker als je verplichtingen bent aangegaan door de aankoop van een nieuwbouwhuis. Dat moet je financieel kunnen bolwerken en dat kan wel eens lastig zijn." Op termijn sluit hij niet uit dat bestaande woningbezitters er uiteindelijk voor kiezen te blijven zitten waar ze zitten en noodgedwongen hun nieuwgebouwde woning weer verkopen in plaats van hun bestaande huis. "Maar tot nu toe hebben wij dat nog niet meegemaakt", zegt hij.

Ook in Marum staan relatief veel bestaande huizen (circa negentig) te koop. De gemiddelde verkooptijd is hier drie tot zes maanden, zegt de Marumer makelaar Reinette van der Laan. Nieuwbouw is hier niet de oorzaak van het grote aanbod. "Veel Marumers zijn behoudend ingesteld en kijken eerst of ze hun bestaande huis kwijt, alvorens een andere woning te kopen."
DVHN | Gepubliceerd op 28 juli 2008, 10:43

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Frouwina

Wisselwinkel dit weekend open in Zuidhorn

28 mei 2020    Zuidhorn-nieuws
Pand in Overtuinen passage Ingericht door Tosja en Gerard Schaeffer, Frouwina bloem en Moes en Moes
Lees verder →
Grote dorus

Festivals Westerkwartier op pad met Draaiorgel Dorus

27 mei 2020    Zuidhorn-nieuws
Komend weekend naar publiek toe
Lees verder →
Bert nederveen-2019

Wethouder Westerkwartier naar Stadskanaal

27 mei 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Bert Nederveen wordt verkenner in Stadskanaal na opstappen SP
Lees verder →
Wilhelminapark (3)

Gemeente pakt Wilhelminapark aan

26 mei 2020    Zuidhorn-nieuws
Groenonderhoud en reparatie
Lees verder →
Middag-humsterland fakkert

Naar een rijk platteland: Groningse uitwerking van Deltaplan Biodiversiteit

26 mei 2020    Zuidhorn-nieuws
Landbouw- en natuurorganisaties en kennisinstellingen bundelen krachten in manifest biodiversiteit
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Coronavirus, hulp in de buurt en afval tijdens Pinksteren

26 mei 2020    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 mei 2020
Lees verder →