Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

29-02-08 In gesprek met…Foske Tamar

29 februari 2008    Zuidhorn-nieuws
De toekomst van Foske Tamar van der Wal bij de KNSB is onzeker. Maar: “Schaatsen blijft op nummer één staan” De maand December 2005 is voor Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk

De toekomst van Foske Tamar van der Wal bij de KNSB is onzeker. Maar: “Schaatsen blijft op nummer één staan”

De maand December 2005 is voor Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk een legendarische maand geworden, naar nu blijkt. Op de 19e klokt Van der Wal tijdens de 1.000 meter 1.21.22. De 1500 meter wordt op de 27e in een tijd van 2.00.42, afgelegd. (In 1988 zou deze tijd goed zijn geweest voor Goud op de Spelen. Yvonne van Gennip won destijds de gouden medaille in een tijd van 2.00.68 ) Op de 28e december rijdt de voormalig Wereldkampioene bij de junioren de 3.000 meter af in 4.11.10 en op de 30e de 5.000 meter in 7.18.4. Alle afstanden worden verreden op het Heerenveense ijs van Thialf. Nooit reed van der Wal nadien nog sneller.

Ze is dan net 19 jaar en verbaast vriend en vijand. Een grote toekomst ligt in het verschiet. Er wordt gedroomd over Olympische Spelen en EK en WK allround toernooien. Hoewel de dromen af en toe bijna worden opgelegd. Van der Wal blijft nuchter en dat relativeringsvermogen helpt haar in de tijden die volgen.

De weg naar grote toernooien gaat een jaar later in het slot. Het NK allround wordt gemist en Van der Wal grossiert in slechte uitslagen. Niet alleen staat de ontwikkeling stil, maar de eerder gereden persoonlijke records worden bij lange na niet benaderd. Daar waar menigeen de schaatsen allang in de spreekwoordelijke wilgen had gegooid, blijft Van der Wal vechten en doorleefd de pijn van het verlies. Ondertussen hard trainend en hopend op betere tijden.

Inmiddels schrijven we bijna Maart 2008. Afgelopen seizoen ging het beter. De rondetijden werden weer sneller, en minstens zo belangrijk, het goede gevoel kwam stukje bij beetje terug. Maar het zal wellicht niet goed genoeg zijn voor contractverlenging bij de KNSB. Dat beseft ook Van der Wal.

"Het niveau van de top van het langebaanschaatsen ligt hoog. Ik heb geprobeerd dat te bereiken en er ook hard voor getraind. Het ging in het seizoen 2005/2006 heel erg goed. Om onduidelijke redenen heb ik die lijn niet kunnen door trekken. Na het slechte jaar heeft de KNSB me de kans gegeven om die eerdere lijn op te pakken. Het ging afgelopen seizoen dus een stuk beter, maar de eerder gereden tijden heb ik niet meer kunnen halen. Dat is jammer. Ik heb er alles aan gedaan en dus kan ik mezelf niets verwijten."

Sinds kort zit Van der Wal in de collegebanken van de RUG en doet daar een studie geschiedenis. Gaan prioriteiten veranderen? "Nee." Zegt Van der Wal gedecideerd. "Die studie wilde ik al eerder doen en vind het heel leuk dit nu op te pakken. Ook als mijn contract bij de KNSB wel verlengd gaat worden, blijf ik deze studie doen. Eerder heb ik al een propedeuse sportieve Economie gehaald aan de HBO. Het is even wennen, maar tot nu toe gaat het goed."

Van der Wal kan niet alleen uit de voeten als langebaanschaatsster, ook in de marathonsport voelt Van der Wal zich als een vis in het water en werd zelfs Nederlands kampioen op kunstijs in 2006. Terwijl de hele marathon top zich onder zware omstandigheden voortbeweegt in Oostenrijk tijdens de Alternatieve Elfstedentocht, bleef Van der Wal rustig in Nederland.
Geen binding met de strijd tegen elementen? Ze kijkt bijna een beetje beledigd bij het horen van deze ietwat suggestieve vraag.
"Het is er gewoon nog niet van gekomen, omdat het langebaanschaatsen op de eerste plek staat. Maar het is niet zo dat ik het niet zou willen. Integendeel. Het lijkt me mooi de Alternatieve Elfstedentocht een keer te rijden. Wie weet komt het er volgend jaar van."

De brug naar volgend seizoen is geslagen. Laten we er plastisch vanuit gaan dat het KNSB verhaal over is. Kunnen Elma de Vries en Daniëlle Bekkering dan op een concurrent meer rekenen? Van der Wal weet het nog niet. "Eerst wil ik het besluit van de KNSB afwachten. Het langebaanschaatsen vind ik nog steeds ontzettend mooi. Dat wil ik niet helemaal aan de kant zetten. Hoe ik dat vorm zal geven, kan ik ook nog niet zeggen. Maar er zal meer tijd komen voor marathons en ook dat vind ik erg leuk om te doen. Waarschijnlijk zal ik zeker meer wedstrijden gaan rijden dan dit seizoen. Maar om voor de klassementen mee te doen, moet je iedere wedstrijd van de partij zijn. De komende weken zullen uitwijzen welke keuzes ik ga maken."

De huidige situatie rondom van der Wal is inmiddels doorgedrongen tot de marathonwereld. De eerste interesse is er reeds. Niet verwonderlijk. Er zijn maar weinig dames die in staat zijn Bekkering en De Vries te verslaan. Van der Wal kan het.
(C) Johan Kamphuis
Bron Skatepodium.nl

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Betere leefbaarheid kleinere plaatsen in Groningen ( zoals Zuidhorn )

17 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
Scores: Zuidhorn ‘zeer goed’ en Leek ‘goed’
Lees verder →
Scouting clubhuis (1)

Scouts pakken clubhuis aan

17 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
“kan weer een flink aantal jaren mee”
Lees verder →