Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

28-10-07 110 PCOB-leden bijgepraat over erfrecht

28 oktober 2007    Zuidhorn-nieuws
PCOB -ZUIDHORN e.o. en het ERFRECHTDinsdag 23 oktober 2007 waren zo’n 110 PCOB-leden bijeen, om bijgepraat te worden over het per 1 januari 2003 gewijzigde erfrecht in Nederland. De heer L. Nijenhuis

PCOB -ZUIDHORN e.o. en het ERFRECHT

Dinsdag 23 oktober 2007 waren zo’n 110 PCOB-leden bijeen, om bijgepraat te worden over het per 1 januari 2003 gewijzigde erfrecht in Nederland. De heer L. Nijenhuis uit Hoogeveen benaderde dit taaie onderwerp vanuit praktijkvoorbeelden hetgeen voor de aanwezigen duidelijke en herkenbare situaties opleverden. Alle informatie over het erfrecht is overigens terug te vinden in boek 4 van het Burgerlijk Wetboek.

De belangrijkste wijziging met het oude erfrecht is dat de langstlevende echtgenoot financieel beter wordt verzorgd. In het oude erfrecht van voor 1 januari 2003 konden de kinderen hun erfdeel opeisen en de langstlevende echtgenoot was verplicht het erfdeel aan de kinderen uit te betalen.
Hierdoor moest de langlevende echtgenoot meestal de eigen woning en andere vermogensbestanddelen verkopen om de erfdelen uit te kunnen betalen. De langstlevende kon dan in sommige schrijnende gevallen in een klein huurhuisje met een klein pensioentje de laatste dagen slijten.

Met ingang van 1 januari 2003 heeft de langstlevende echtgenoot meer rechten gekregen en kan deze van een goede oude dag genieten, zonder zich zorgen te maken, dat de kinderen hun erfdeel opeisen. Kortom, de langstlevende kan nu niet meer in financiële problemen komen. Wel is het zo dat de kinderen een vorderingsrecht houden.

De heer Nijenhuis benadrukte dat het opmaken van een testament heel belangrijk kan zijn. Hierin kan worden vastgelegd wat de erfgenamen krijgen van het opgebouwde vermogen. Door dit te doen kunnen veel onaangename situaties worden voorkomen.

Verder kan een erfgenaam, zo vervolge de heer Nijenhuis, de keuze maken de nalatenschap te aanvaarden, beneficiaire te aanvaarden of te verwerpen.
Als een erfgenaam een nalatenschap aanvaardt dan moet hij ook de schulden van de nalatenschap betalen. Zelfs als die schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen. Gedeeltelijke aanvaarding is niet mogelijk. Zoals hiervoor reeds vermeldt kan de erfgenaam ook beneficiair aanvaarden. Dat houdt in dat de erfgenaam de nalatenschap alleen accepteert, voor zover die positief is. Tot slot kan de erfgenaam ook een erfenis verwerpen, zodat hij niets met de nalatenschap te maken heeft.

Uit de reacties van de leden bleek dat het een leerzaam onderwerp was dat op een luchtige en praktische manier werd gebracht.
De heer Nijenhuis werd door de voorzitter, de heer J. v.d. Velde, daarvoor dan ook hartelijk bedankt.
Na het zingen van leid 164: Alle volken, looft de Here, werd de middag vervolgens gesloten.
 

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Gemeentehuis-zuidhorn

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) vanaf 1 maart van start

25 februari 2021    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
noodmaatregel voor huishoudens
Lees verder →
Easyslim zuidhorn

Easyslim.nu opent studio in Zuidhorn

25 februari 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
We gaan weer open! Het mag, het kan met voorwaarden, en we doen het ook!
Lees verder →
Wethouder geertje dijkstra-jacobi 1 westerkwartier

College stemt in met Woonvisie Westerkwartier 2020-2025

24 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Woonvisie resultaat van woningmarktonderzoek, online-enquête onder inwoners, een webinar, diverse dorpenbijeenkomsten en werksessies
Lees verder →
Mollematocht-2017 (1)

Bauke meer dan voortvarend aan seizoen begonnen

24 februari 2021    Zuidhorn-nieuws - Sport
derde in klassement Tour du Var
Lees verder →
Wc de withstraat (3)

Hoe zit dat met die bomen gemeente?

23 februari 2021    Zuidhorn-nieuws
Consternatie over kap bomen W.C. de Withstraat in Zuidhorn
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over aanslag belastingen, Energieloket en energiecoach

23 februari 2021    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 23 februari 2021
Lees verder →