Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

271008 Verslag overleg bestuur Dorpsbelangen Aduar

27 oktober 2008    Zuidhorn-nieuws
Lijst met actiepunten voortvloeiende uit het bestuurlijk overleg met het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Aduard, gehouden op 23 september 2008 in De Meeden Aanwezig: namens het bestuur: de heer J. K. Star

Lijst met actiepunten voortvloeiende uit het bestuurlijk overleg met het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Aduard, gehouden op 23 september 2008 in De Meeden

Aanwezig: namens het bestuur:
de heer J. K. Star
mevrouw A. van Diepen
de heer J. de Jong
de heer R. van der Berg
de heer H. van der Veen

namens de gemeente:
de heer E. Fennema
de heer J. Oomkes
de heer F.H. Wiersma
de heer S. de Vries
mevrouw L. Kootstra
de heer B.J. Groenewolt

Vervanging bruggenHet bestuur is benieuwd naar de reactie van het college op het besluit van gedeputeerde staten ten aanzien van het voorkeursalternatief.

De heer Fennema geeft aan dat het college van burgemeester en wethouders de keuze van gedeputeerde staten voor de voorkeursvariant aan de gemeenteraad heeft voorgelegd. Daarbij is nadrukkelijk aangegeven, dat de voorkeursvariant de instemming van het college heeft onder voorwaarde van een tweede aansluiting op de N355 en een nadere studie naar de exacte locatie van de brug. De gemeenteraad heeft besluitvorming hierover uitgesteld in afwachting van het gereedkomen van de toetsing van de voorkeursvariant aan de gestelde toetsingscriteria door het buro Royal Haskoning .

Achter de schermen is onder meer van gemeentezijde geijverd voor een betere locatie van de brug en de tweede aansluiting van het dorp op de N355. Binnenkort neemt het college van gedeputeerde staten opnieuw een besluit over de wijzigingen in de voorkeursvariant, waarna op 6 oktober a.s. een inspraakavond voor de bevolking van Aduard e.o. in de Meeden plaatsvindt. De kans is aanwezig, dat de nieuwe brug verder van het dorp komt te liggen. Voor het college van burgemeester en wethouders is in dat geval de aanleg van een veilige fietsroute van en naar Den Ham een voorwaarde.

Ook voor de ondernemers in het dorp is de heer Fennema hoopvol gestemd over een betere ontsluiting van het dorp op de N355.

Het bestuur neemt hiervan kennis en vraagt tegelijkertijd aandacht voor het behoud van het monumentje op de brug.
ACTIE:
De heer Fennema zegt toe, dat hiervoor op het provinciehuis de nodige aandacht wordt gevraagd.

Kosten dorpsbelangen in verband met diverse overleggen over de bruggenproblematiekHet bestuur geeft aan veel kosten te hebben gemaakt voor zaalhuur, flyers etc. Deze kosten zijn niet meegenomen in de begroting voor 2008 en een bijdrage van de gemeente in deze kosten wordt daarom bijzonder op prijs gesteld.
ACTIE:
De heer Fennema wijst op precedentwerking richting de overige dorpsverenigingen. Desondanks wordt overeengekomen, dat het bestuur te zijner tijd een kostenoverzicht aanlevert bij de heer Groenewolt. Op basis daarvan zal hij het college nader adviseren over het al dan niet toekennen van een bijdrage in de kosten.

Het wonder van AduardDe heer Wiersma schetst in het kort de voorgeschiedenis rondom de totstandkoming van het project “Wonder van Aduard”. Wanneer het project tot uitvoering komt, zal een stuurgroep ter advisering en begeleiding worden ingesteld, waarin ook een vertegenwoordiger van dorpsbelangen zitting zal hebben. Te zijner tijd wordt de bevolking van Aduard bij het project betrokken via een aantal informatie-avonden. Op 2 oktober a.s. vindt informatief overleg plaats met de partijen die tot dusverre betrokken zijn bij de realisering van het kunstwerk Aduard.

Het bestuur geeft aan dat het zwaartepunt van het project teveel ligt bij de historie van Aduard en dat er richting de inwoners tot dusverre te weinig informatie over het project is verstrekt.
De heer Wiersma zegt dat het afgegeven signaal duidelijk is. Het college is zich er van bewust, dat draagvlak een vereiste is voor het welslagen van het project. Het college zal zich verder beraden over de afstemming tussen onderhavig project en alle andere projecten die in en rondom het dorp spelen.

Staat van onderhoud MFC De MeedenHet bestuur zegt zich bewust te zijn van alle investeringen in en rondom het gebouw in de achterliggende jaren. Echter, de inrichting van de grote zaal laat sterk te wensen over. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van het stichtingsbestuur, maar het bestuur is van mening dat een goed geoutilleerde grote zaal van groot belang is voor het dorp.

De heer De Vries geeft het bestuur in overweging hierover ook contact op te nemen met het stichtingsbestuur.
ACTIE:
Het college neemt kennis van het afgegeven signaal en zal dit meenemen naar het eerstvolgende jaarlijkse overleg met het stichtingsbestuur. Dit overleg zal nog vóór 31 december a.s. plaatsvinden.

SeniorenhuisvestingHet bestuur vraagt naar de laatste ontwikkelingen rond de seniorenhuisvesting.

De heer Oomkes gaat achtereenvolgens in op de ontwikkelingen op het terrein “Van Leijsen” en de ontwikkelplannen voor seniorenhuisvesting in het gebied Bosweg/Wildbaan/A. Harkemaweg. Op 2 oktober a.s. vindt over de herinvulling van laatstgenoemd gebied in 2009/2010 bestuurlijk overleg plaats met de directie Van Wold en Waard.

Uitkijktoren Het StortHet bestuur zegt dat tijdens de jaarlijkse ledenvergadering de suggestie is gedaan om ter hoogte van het natuurgebied ’t Stort (hoek Spanjaardsdijk/fietspad Aduard 800) een uitkijktoren te realiseren. Een groepje inwoners heeft te kennen gegeven daaraan te willen werken. Tot op heden zijn daarvoor nog weinig initiatieven ontwikkeld.

De heer Oomkes zegt dit te betreuren. Vooral omdat er nu mogelijk met succes een beroep gedaan kan worden op LEADER-gelden. Hij geeft het bestuur daarom in overweging met spoed het plan voor een uitkijktoren uit te werken.

JongerenwerkHet bestuur deelt complimenten uit aan het college over het jeugd- en jongerenwerk in het dorp.
ACTIE:
Besloten wordt de tafeltennistafel het komend voorjaar terug te plaatsen in de omgeving van het jeugdhonk.

RondvraagDe heer Wiersma deelt mee, dat in december a.s. de bouw start van de nieuwe wijkpost op het huidige terrein van de Abdijruiters

De heer Fennema zegt, dat sociaal onveilige locaties in het dorp in het vervolg bij de heer Groenewolt gemeld kunnen worden.

Het bestuur vraagt de aandacht van het college voor de informatieverstrekking over het uitwegen op de “brandgang” tussen de Bernardusweg en de Westersingel. Hierover bestaat nl. enige onduidelijkheid in de omgeving. Hiervan wordt nota genomen.

Tot slot deelt het bestuur een dikke pluim uit richting de wijkploeg Aduard over het onderhoud van het openbaar groen in het dorp.
ACTIE:
Het college is hiermee zeer ingenomen en zegt de complimenten te zullen overbrengen aan de medewerkers van de wijkploeg.

Zuidhorn, 29 september 2008.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Jasper been

RABO baalt van Noordhorner journalist Jasper Been

16 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Been legt betrokkenheid bank bloot bij illegale ontbossers Brazilië
Lees verder →
Taxi nuis publiek vervoer

Inwoners Westerkwartier erg tevreden over Wmo- en leerlingenvervoer

16 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Ouders van leerlingen en Wmo-reizigers waarderen de behulpzaamheid van de chauffeur
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over compostvat, zorgen over uw buren & Kortingsactie fietshelm

16 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 16 april 2024
Lees verder →
Bricabrac (1)

Volop belangstelling voor garageverkoop / Bricabrac De Gast 62

14 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Komende zaterdag 20 april van 11:00u - 16:00u weer een mogelijkheid om langs te komen
Lees verder →
437075261 926703466131875 2616157768649182089 n

Zwemabonnementen en zwemles voor iedereen

13 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De zwembaden gaan weer open. Als er niet genoeg geld is voor een abonnement of zwemles zijn hier potjes voor!
Lees verder →