Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

25-01-08 Grafittikunst dankzij jongerenwerk Zuidho

25 januari 2008    Zuidhorn-nieuws
600 meter lange grafittikunst in Groningen op Damsterdiep De komende dagen gaan grafittikunstenaars samen met ongeveer 150 jongeren tussen 12 en 15 jaar aan de slag met legale grafitti op het bouwhek

600 meter lange grafittikunst in Groningen op Damsterdiep

De komende dagen gaan grafittikunstenaars samen met ongeveer 150 jongeren tussen 12 en 15 jaar aan de slag met legale grafitti op het bouwhek van de Damsterdiepgarage. De actie is op touw gezet door een ondernemer aan het Damsterdiep. In totaal moet z’n 600 meter aan bouwborden worden bespoten met artistiek werk van het thema ‘Het Damsterdiep vroeger, nu en in de toekomst’.
Vanmiddag spuit wethouder Karin Dekker een stukje mee.

Het bouwhek om het Damsterdiep is half transparant uitgevoerd. Vanaf de grond is het hek met bouw-borden bekleed. Zo kan iedereen over de afscherming de voortgang van de bouw volgen. De witte borden waren voor Khalid Allaoui, ondernemer van ‘Dansschool Freestyle’ aan het Damsterdiep, aanleiding om bij de gemeente aan te kloppen met het idee om de borden van thematische grafitti te voorzien.

De dans-schoolhouder doet verschillende CKV-projecten (culturele kunstzinnige vorming) in het voortgezeton-derwijs waarin grafittikunstenaars ook workshops geven. En 600 meter aan bouwborden is natuurlijk een uitgelezen kans om Groningen te laten zien wat zo’n 150 jongeren in hun mars hebben.

Vanaf 12.00 uur gaan leerlingen van de Leon van Gelder, de dansschool en van het jongerenwerk Zuidhorn/Grijpskerk aan de slag. De afgelopen dagen hebben zij meer dan honderd schetsen gemaakt het the-ma ‘Het Damsterdiep vroeger, nu en in de toekomst’. Op vrijdag en zaterdag worden deze uitgewerkt met grafitti. Tegen 16.00 uur zal het grootste gedeelte klaar zijn en maken de grafittikunstenaars het werk af. Deze zijn op zaterdag nog te bewonderen met het maken van nieuwe composities. Een van de grotere werken komt op de hoek Nieuweweg en de Oostersingel.

Het project zal worden begeleid door kunstenaars- en vormgevingsduo EHGZ Graphic Surgery uit Am-sterdam en het (audiovisueel) vormgevingsbedrijf Visible and Big (VAB) uit Groningen. Beide bedrijven hebben veel ervaring met grafitti in in- en exterieurdesignprojecten.

Duurzame stad
De gemeente faciliteert het project met als voorwaarde dat er alleen met materiaal wordt gewerkt dat niet belastend is voor het milieu. Hieraan is gehoor gegeven met het gebruik van speciale spuitbussen. Zo wordt er gebruik gemaakt van ozon-vriendelijke grondstoffen en drijfgassen en is de verf op waterbasis samengesteld.
Om het milieu verder te sparen worden de bussen na gebruik door de leverancier weer opgehaald en ge-recycled. Op speciaal verzoek van de gemeente wordt de resterende klimaatimpact van de spuitbussen, verf en transport van de verf gecompenseerd zodat je daadwerkelijk kunt spreken van klimaatneutrale grafitti.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

22 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →
Inspiratiesessie ai (2)

Inspiratieavond AI boeiend voor ondernemers Westerkwartier

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De kracht van Artificiële Intelligentie
Lees verder →
Kampioensteam met kees, mathijs, marcel en victor

Tafeltennissers Talero 2 kampioen!

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
volgend seizoen een klasse hoger
Lees verder →
Klimplanten test (3)

Rode, Witte en Blauwe bloemenpracht: Eerst in Wilhelminapark Zuidhorn dan in centrum Zuidhorn

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Wethouder Haze plant klimplanten met stagiere Tim: Wilde Wingerd, Toscaanse Jasmijn en bruidsluier en Blauwe regen
Lees verder →