Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Feestelijke opening unieke verbinding

24 juni 2008    Zuidhorn-nieuws - fotos
Burgemeester Fennema en Anneke Stroetinga openen spoorwegonderdoorgang De Koppeling
Dekoppelingopening2008

» Alle foto's


Dinsdagmiddag 24 juni opende burgemeester Fennema van de gemeente Zuidhorn, samen met de Anneke Stroetinga uit Aduard, de spoorwegonderdoorgang De Koppeling. De spoorwegonderdoorgang is een belangrijke verbinding tussen het oude centrum van Zuidhorn en de nieuwe woonwijk De Oostergast.

In augustus 2007 schreef de gemeente een wedstrijd uit voor het bedenken van een naam voor deze spoorwegonderdoorgang. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidhorn heeft uit de vele inzendingen een geschikte naam gekozen. Tijdens de officiële opening van de onderdoorgang wordt deze naam onthuld.

Mevrouw Stroetinga gaf bij haar inzending de volgende uitleg van haar naamkeuze: “Volgens het Van Dale woordenboek heeft het woord ‘koppeling’ 2 betekenissen:

1. het koppelen: met de nieuwe verbinding zijn Oostergast en Westergast aan elkaar verbonden. Door de koppeling is de Oostergast ingelijfd in het dorp. Het woord Koppelen betekent ook: samengaan, verbinden, verenigen, aaneenschakeling. En daar is de nieuwe onderdoorgang voor gebouwd, om een verbinding tot stand te brengen tussen de nieuwe woonwijk en het centrum.

2. verbindingsstuk: dit heeft betrekking op het nieuwe spoordek zelf. Het verbindingsstuk, ‘de koppeling’. En, daar komt nog een leuk aspect bij, namelijk dat de term koppeling ook een hele bekende term is binnen de spoorwegen. Want een koppeling is een constructie aan spoorwagens om van 2 treinstellen 1 trein te maken. En dat is precies de functie van de nieuwe onderdoorgang, in letterlijke zin worden 2 woonwijken aan elkaar geplakt en zo wordt het 1 dorp!”
Volgens het college een goede naam met een goede onderbouwing.

De spoorwegonderdoorgang is ruim vijftig meter breed en heeft in het midden een pijler. Hier­voor is gekozen om een breed zicht te krijgen van en naar het dorpscentrum. De groenvoorzieningen, die in de nieuwe woonwijk komen, krijgen zo een logische en brede verbinding met de groenzone aan de kant van het dorp. Door deze open aanpak wordt de sociale veiligheid van deze verbinding gewaarborgd. De onderdoorgang is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

 
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Hoeve paradij-10-jaar (6)

Open dag Hoeve Paradij

19 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
De zorgboerderij biedt een interessant programma met voor elk wat wils
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over woonplannen, raadsoverleggen & Inspreken perspectiefnota

19 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 18 juni 2024
Lees verder →
Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Betere leefbaarheid kleinere plaatsen in Groningen ( zoals Zuidhorn )

17 juni 2024    Zuidhorn-nieuws
Scores: Zuidhorn ‘zeer goed’ en Leek ‘goed’
Lees verder →
Scouting clubhuis (1)

Scouts pakken clubhuis aan

17 juni 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
“kan weer een flink aantal jaren mee”
Lees verder →