Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

23-06-08 K.O. voor mevrouw R.B. Ligeon-Haakmat

23 juni 2008    Zuidhorn-nieuws
Burgemeester E. Fennema heeft zaterdag 21 juni een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw R.B. Ligeon-Haakmat. Mevrouw Ligeon, geboren op 14 februari 1937 te Paramaribo, gehuwd en wonende Cort van der Lindenstraat 3,

Burgemeester E. Fennema heeft zaterdag 21 juni een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw R.B. Ligeon-Haakmat. Mevrouw Ligeon, geboren op 14 februari 1937 te Paramaribo, gehuwd en wonende Cort van der Lindenstraat 3, 9801 KN te Zuidhorn, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontvangt de Koninklijke onderscheiding wegens haar activiteiten als oprichter/voorzitter van de Stichting Overgewicht, alsook voor de Nationale Vereniging De Zonnebloem, de Hyperventilatiestichting en de Vrienden van de Hartstichting.

Decoranda (71), voorheen werkzaam als (cardiologie)verpleegkundige, was van 1979 tot 1997 werkzaam bij de (voorganger van de huidige) Stichting Specialistische Opleiding Intramurale Gezondheidszorg (SOIG) te Groningen als docent. Tevens was zij van 1995 tot 1998 eigenaar van het Verpleegkundig Adviesbureau Persoonlijke Preventie Gezondheidsmaatregel (PPGM). Zij richtte dit adviesbureau en cursuscentrum op met als doel ‘gezondheidsvoorlichting en -educatie’ ten behoeve van mensen met overgewicht en zwaarlijvigheid. Gesteld wordt dat zij op deskundige wijze persoonlijke begeleiding gaf aan mensen met gezondheidsproblemen zoals gewichtsproblemen, eetstoornissen en overgangsklachten. Vanuit PPGM ontstond de Stichting Overgewicht.

In 1998 was zij medeoprichter (op verzoek van met ondersteuning van de Nederlandse Hartstichting) van de Stichting Overgewicht, waarvan zij tot op heden voorzitter is.

Voorts is zij tot op heden tevens cursuscoördinator/cursusbegeleider en ontwikkelaar van cursusmateriaal. Gesteld wordt dat het op conto van betrokkene is te schrijven dat de methodiek die de stichting hanteert goed is uitgebalanceerd en is gebaseerd op actuele medische inzichten. Ze ontwikkelde een methode voor de bestrijding van de aandoening Morbide Obesitas. Zij zette zich jarenlang in om deze methode over te dragen aan huisartsen, cursusleiders en cursisten. Zij zet zich in om de problematiek van overgewicht onder de aandacht te brengen van maatschappelijke en medische instanties zoals de Thuiszorg, de District Huisartsenvereniging, de zorgverzekeraars en de GGD. Gesteld wordt dat zij een belangrijke voorbeeldfunctie heeft voor zowel de cursisten als voor de begeleiders en voor de bestuursleden. Zij zet zich gedurende meer dan 40 uur per week belangeloos in voor de organisatie van de cursusprogramma’s. Zij wordt de drijvende kracht genoemd achter de Stichting Overgewicht. In juni 2008 beëindigt zij haar activiteiten voor de Stichting Overgewicht.

Voorts ontplooide/ontplooit zij de volgende activiteiten:
1990-1991 vrijwilliger bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem. Ze heeft als verpleegkundige
in 2 zomervakanties gedurende een week geholpen op de vaarreizen.

1998-2002 regiocoördinator van de Hyperventilatiestichting. Zij is gedurende enige jaren regiocoördinator geweest in de provincies Friesland en Flevoland en daarna in de provincie Groningen.

1998-2003 lid van het kringbestuur Groningen van de Vrienden van de Hartstichting. Decoranda heeft in de drie noordelijke provincies de collecte voor de Hartstichting opgezet en gecoördineerd. Zij heeft veel mensen benaderd en gemotiveerd om te collecteren.

2003-heden lid van het landelijk bestuur van de Vrienden van de Hartstichting. Zij is tevens adviseur voor de Hartstichting wat betreft de preventie van hart- en vaatziekten.
Ook is zij collectant voor de Hartstichting.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Fiets helm senior

‘Doortrappen voor kinder(fiets)en’

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Groningse 60-plussers in actie voor de volgende generatie
Lees verder →
Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen weer op pad

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
"1, 2 in de maat, anders wordt de juffrouw kwaad"
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over eikenprocessierups, Stremming N355 & Grofvuilroute

06 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 6 juni 2023
Lees verder →
Ewaste-anker

Scholen strijden tegen elektronisch afval

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Laat je e-waste thuis ophalen!
Lees verder →
Jaarmarkt noordhorn (9)

Toen de wieken nog draaiden

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
Jaarmarkt Noordhorn
Lees verder →
Zunobri

Zunobri komt net tekort voor winst

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Met nog drie speelronden te gaan, is Zunobri nog altijd hard opzoek naar een overwinning.
Lees verder →