Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

23-06-0 Herontwikkeling Zonnehuislocatie

23 juni 2008    Zuidhorn-nieuws
Samenwerkingsovereenkomst herontwikkeling Zonnehuislocatie Stedenbouwkundig plan voorziet in nieuwe entree van het dorp Zuidhorn De gemeente Zuidhorn en Trebbe Bouw hebben op maandag 23 juni de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de herontwikkeling van de locatie waar

Samenwerkingsovereenkomst herontwikkeling Zonnehuislocatie

Stedenbouwkundig plan voorziet in nieuwe entree van het dorp Zuidhorn

De gemeente Zuidhorn en Trebbe Bouw hebben op maandag 23 juni de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de herontwikkeling van de locatie waar nu het Zonnehuis gevestigd is. Na de verhuizing van het Zonnehuis naar de Oostergast wordt hier een hele nieuwe woonwijk gerealiseerd, inclusief een nieuwe toegangsweg naar het centrum van Zuidhorn. Inbo Stedenbouwkundigen presenteerde tijdens die bijeenkomst het stedenbouwkundig plan, zowel voor de Zonnehuislocatie als het gebied Oosterburcht dat er tegenover ligt. Om de samenhang tussen beide gebieden te garanderen, is voor beide locaties één stedenbouwkundig plan ontwikkeld.

De Zonnehuislocatie is een groot gebied, pal tegen het centrum van Zuidhorn aan. De verhuizing van het Zonnehuis en de plannen van Wold en Waard woonservice voor herontwikkeling van de Oosterburcht maken het mogelijk hier een hele nieuwe woonwijk van Zuidhorn te realiseren. De plannen bevinden zich nog in een beginstadium. Het stedenbouwkundig plan geeft een plattegrond van de nieuwe wijk, nog niet de concrete uitwerking van de gebouwen. Er zal nog veel moeten worden uitgewerkt en alle planologische procedures moeten nog doorlopen worden. Met de samenwerkingsovereenkomst is echter wel een belangrijke stap genomen richting realisatie.

Dorpse sfeer
Kenmerk van het stedenbouwkundig plan voor de Zonnehuislocatie is het dorpse karakter. Er is veel aandacht besteed aan de openbare ruimte: informele scheidingen van openbaar en prive door middel van hagen, lommerrijke gebogen lanen bestraat met gebakken klinkers, veel groen en royale voortuinen bepalen het straatbeeld. Het plan voorziet bovendien in een grote variatie in woningen, in totaal ongeveer 82: twee-onder-één-kapwoningen, vrijstaande huizen, rijtjeswoningen en appartementen. Aan de Hoofdstraat, aan de rand van wat het Holtplein wordt, is op de begane grond 750 m2 ruimte gepland voor bedrijven en 5 levensloopbestendige woningen. Daarboven komen 10 appartementen en 8 starterswoningen (2 kamerappartementen). In de punt van het gebied, waar de Hoofdstraat aansluit op de N980 / Fanerweg, is een vrijstaand appartementenblok getekend met 6 appartementen, als blikvanger voor mensen die Zuidhorn naderen.

Nieuwe entree
Deze aansluiting Hoofdstraat - N980 verdwijnt overigens: bezoekers van Zuidhorn zullen straks verder doorrijden en dan via een nieuwe weg in het verlengde van de Wilhelminalaan het dorp binnenkomen. Onderweg wordt hun indruk van het dorp bepaald door water: de tuinen langs de provinciale weg komen allemaal uit op de nieuwe waterpartijen, die ook een rol zullen spelen als buffer voor wateropslag. De nieuwe Verlengde Wilhelminalaan vormt dus straks de nieuwe entree naar het centrum en sluit direct aan op de Hoofdstraat en de parkeerroutes naar de winkelpleinen Overtuinen en Dorpsvenne.

Sloop en nieuwbouw Oosterburcht
De gemeente Zuidhorn en Wold en Waard woonservice tekenden al eerder, op 23 april j.l., een samenwerkingsovereenkomst over de herontwikkeling van de Oosterburcht. De herontwikkeling van de Oosterburcht omvat de sloop van 21 woningen en de nieuwbouw van 28 huurappartementen, met een halfverdiepte parkeergarage, en 12 grondgebonden levensloopbestendige huurwoningen.
De herontwikkeling van de Oosterburcht begint naar verwachting in 2010, een jaar later gevolgd door de herontwikkeling van de Zonnehuislocatie.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Scouts mc (1)

Friese fijnproevers beoordelen kookkunsten Scouts Zuidhorn

25 februari 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Scouting Hanckema kookt mee in Masterchef a la scout 2024
Lees verder →
Zunobri-nkc 2024

Uiteindelijk ruime winst Zunobri

25 februari 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
Zunobri is duidelijk de betere ploeg in wedstrijd tegen NKC
Lees verder →
Opening weggeefplek 2024

Bij Weggeefplek geen portemonnee nodig

22 februari 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Geven en ontvangen in Pand10A Zuidhorn
Lees verder →
Peter de haan

Peter de Haan geeft huiskamerconcert in de Gouden Leeuw in Noordhorn

21 februari 2024    Zuidhorn-nieuws
Wie kent niet nummers als Hoornse Plas, Carnaval in ’t Noorden en Baukelien.
Lees verder →
Landschap water koeien

Zuidhorn: Ontdek je veilig met een vaarbewijs

21 februari 2024    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →