Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Komplan Zuidhorn: Eerst Albert Heijn

23 april 2008    Zuidhorn-nieuws
Samenwerkingsovereenkomsten Overtuinen en Oosterburcht Omvangrijke projecten Komplan Zuidhorn in de startblokken
Komplanperstevredenondertekening 200

De gemeente Zuidhorn en woningcorporatie Wold & Waard woonservice hebben op 23 april de samenwer­kingsovereenkomsten getekend voor de herontwikkeling van de Overtuinen en de Oosterburcht in Zuid­horn.

De planning is dat eind volgend jaar de eerste schop de grond in gaat voor de bouw van winkels, woningen en een grote parkeergarage op de Overtuinen in Zuidhorn. Ook de herinrichting van de Hoofd­straat, de Nieuwstraat en de passages naar de Dorpsvenne vindt volgend jaar plaats.

Aansluitend, in 2010, worden 21 woningen op de Oosterburcht gesloopt, om plaats te bieden aan 12 levensloopbestendige woningen en 28 appartementen. Hiermee gaat het Komplan Zuidhorn een belangrijke nieuwe fase in.

De gemeente heeft besloten de aanpak van de Overtuinen naar voren te halen. In de oorspronkelijke plannen zou eerst de Dorpsvenne aan de beurt zijn. Maar het contract tussen Super de Boer en ont­wikkelaar Rottinghuis laat te lang op zich wachten. Daarom is besloten de fasering van het Komplan om te draaien en wordt nu eerst de Overtuinen aangepakt.

Nieuwe fasering Komplan
Volgend jaar vindt de herinrichting van de Hoofdstraat, de Nieuwstraat en de passages naar de Dorpsvenne plaats. Nieuwe klinkers, nieuwe verlichting en meer groen zullen dit winkelgebied een aangenaam dorps karakter geven. Op de Dorpsvenne zelf worden ook alle ondergrondse werkzaam­heden - riolering en werkzaamheden nutsbedrijven - volgend jaar uitgevoerd. Tijdens die werkzaam­heden blijven er voldoende parkeerplaatsen voor de winkels, maar waarschijnlijk niet voor de supermarkt Aldi. Daarom biedt de gemeente Aldi de mogelijkheid volgend voorjaar te verhuizen naar de tijdelijke supermarktlocatie aan de Friesestraatweg, naast het gemeentehuis.

In het najaar van 2009 zal Albert Heijn naar verwachting volgen en ook verhuizen naar deze tijdelijke locatie. Dat maakt de weg vrij voor de sloop van het huidige pand van Albert Heijn op de Overtuinen en de woningen ernaast aan de Wilhelminalaan.

Winkels, woningen en parkeergarage
Op de Overtuinen ontwikkelt Wold & Waard woonservice nieuwbouw die plaats biedt aan winkels en woningen. Op de begane grond komt zo‘n 4.000 m2 winkelruimte, wat een duidelijke uitbreiding is van de bestaande capaciteit.

 

In de nieuwbouw keert volgens de plannen de huidige Albert Heijn terug, maar dan met een full service supermarkt, groter en completer. Dhr Bijlsma wil deze nieuwe formule als een van de eersten in het Noorden in Zuidhorn opzetten. “Zuidhorn verdient dit” zo zegt hij. Hij is tevreden met het naar voren halen van de aanpak van de Overtuinen

Ook de HEMA heeft een optie op een vestiging aan de Overtuinen, wat een belangrijke impuls betekent voor het winkelaanbod in Zuidhorn. Boven de winkels komen appartementen, deels huur en deels koop. Onder de nieuwbouw realiseert Wold & Waard een ruime parkeergarage, die plaats biedt aan zo’n 180 auto’s. De bouw zal naar verwachting anderhalf jaar in beslag nemen. Gedurende die periode blijven de overige winkels gewoon bereikbaar. Op termijn wordt het hele plein van de Overtuinen heringericht: de auto’s ver­dwijnen dan onder de grond, wat Zuidhorn een heel nieuw plein oplevert.

Oosterburcht
Aansluitend op de werkzaamheden op de Overtuinen gaat Wold & Waard ook de Oosterburcht her­ontwikkelen. De huidige 21 woningen worden gesloopt. Hiervoor terug komen 28 huurappartemen­ten inclusief een halfverdiepte parkeergarage en 12 grondgebonden levensloopbestendige huur­woningen. De sloop en nieuwbouw begint naar verwachting in 2010 en duurt ongeveer een jaar. De bouw sluit aan op de werkzaamheden op de Overtuinen, om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

 
  • Komplanperstevreden 480
  • Komplanperstevredenontspannen 480
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Stieneke van der graaf- nieuwenhuis

Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) bezoekt Collectief Groningen West

06 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
​Meer natuurlijke variatie in een aantrekkelijk agrarisch landschap, hier staat Collectief Groningen West voor
Lees verder →
Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Stimuleringsregeling voor versterking winkelcentra Westerkwartier

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Onderdeel uit van dit uitvoeringsprogramma Retailvisie
Lees verder →
Lindenborg

Jongeren in Westerkwartier hebben het zwaar, maar zetten goed door!

05 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Jongeren willen contact, activiteiten en onderwijs
Lees verder →
Schoenmaker pieter de ruiter (1)

Schoenmakerij tussen bakker en slager Zuidhorn

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Schoenmakerij - Orthopedische schoen herstellen - Fournituren – Sleutels - Stomerij
Lees verder →
App

Westerkwartier toe aan nieuwe App

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Website ook te gebruiken op smartphone
Lees verder →
Computer oudere belasting hulp

Hulp bij belastingaangifte in bibliotheek kan doorgaan op afspraak

03 maart 2021    Zuidhorn-nieuws
Geen inloopspreekuren maar op afspraak
Lees verder →