Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

221208 Bestuurlijk overleg Dorpsbelangen Noordhorn

22 december 2008    Zuidhorn-nieuws
Lijst met actiepunten voortvloeiende uit het bestuurlijk overleg met het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn, gehouden op 25 november 2008 in het dorpshuis te Noordhorn Aanwezig: namens het bestuur: de heer D.J.

Lijst met actiepunten voortvloeiende uit het bestuurlijk overleg met het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn, gehouden op 25 november 2008 in het dorpshuis te Noordhorn

Aanwezig: namens het bestuur:
de heer D.J. van den Bos
de heer J.F. Geertsema
de heer N. Vermue
mevrouw S. van de Bunte
mevrouw A. Brandsma
de heer R. Schuur

namens de gemeente:
de heer E. Fennema
de heer S. de Vries
de heer F.H. Wiersma
de heer J. Oomkes
mevrouw L. Kootstra
de heer B.J. Groenewolt



Civiele zaken:Groot onderhoud wegen, herstructureringsplan, gemis eenzijdige voetpaden langs enkele wegen in het dorp en revitalisering groenvakken De heer Wiersma deelt mee, dat in 2009 een samenhangend herstructureringsplan wordt opgesteld in nauwe samenspraak met het bestuur van dorpsbelangen en de inwoners uit het dorp. In dat plan zal nadrukkelijk aandacht worden besteed aan aspecten als vervanging riolering, inrichting openbare ruimte (w.o. onderhoud wegen, aanleg voetpaden, revitalisering groenvakken etc.). Een drietal buro’s wordt gevraagd offerte uit te brengen voor de opstelling van het concept-plan. Het ligt in de bedoeling om het concept-plan omstreeks de behandeling van de Voorjaarsnota 2009 gereed te hebben. De start van de fasegewijze uitvoering voorziet de heer Wiersma vanaf 2010 onder het voorbehoud van het beschikbaar komen van voldoende financiële middelen.

Het bestuur neemt hier kennis van, maar refereert aan de gesprekken die de wethouder heeft gevoerd met bewoners van de Nieuwstraat. Hierin zijn toezeggingen gedaan over herinrichting van de straat. De heer Wiersma zegt dat de gewekte verwachting nu niet gestand kan worden gedaan.
ACTIE:
De heer Wiersma zegt toe, dat de bewoners van de Nieuwstraat schriftelijk worden bericht over het uitstel van de uitvoering van de herinrichting van de straat.

Vervolgens maakt de heer Wiersma melding van het voornemen tot uitvoering van herstraatwerkzaamheden in de Borgweg. Het bestuur wijst er op, dat de Moeshorn momenteel ook wordt herstraat en vraagt het college aandacht te schenken aan de afstemming van werkzaamheden. Voorkomen moet worden dat een deel van het dorp straks slecht of niet bereikbaar is door stremming van wegen.
ACTIE:
De heer Wiersma zegt toe, dat hierover de volgende dag direct overleg zal plaatsvinden op Openbare Werken ( op woensdag 26 november jl. heeft overleg plaatsgehad tussen de heer Westra van Openbare Werken en de heer Geertsema, waarin is aangegeven dat van gelijktijdige stremming van de Moeshorn en de Borgweg geen sprake is).

Tot slot vraagt het bestuur aandacht voor de staat van onderhoud van de Oosterweg. Door het vele bouwverkeer van en naar de nieuwbouw ontstaan er (nog) meer slechte weggedeelten.
ACTIE:
De heer Wiersma zegt toe dat Openbare Werken bij voorrang de weg zal inspecteren en waarnodig herstelwerkzaamheden zal uitvoeren.







Waterkwaliteit in de sloot rondom
Het bestuur vraagt wederom om een oplossing voor de slechte waterkwaliteit in de sloot rondom het hertenkamp.

De heer Wiersma geeft aan dat het hier stilstaand water betreft. Er is geen verbinding met sloten in de naaste omgeving. Een oplossing daarvoor is op dit moment ook niet voorhanden. Wellicht dat te zijner tijd een project voor afkoppeling van hemelwaterafvoer een oplossing biedt.

Bladafval
Het bestuur vraagt het college waarom er in de gemeente geen “bladkooien” worden geplaatst. In omringende gemeenten worden daarmee goede ervaringen opgedaan. Indien hiertoe in de gemeente Zuidhorn niet wordt overgegaan, dan dient in ieder geval meer publiciteit (zowel in- als extern) te worden gegeven aan de spelregels voor het weghalen van bladafval door de gemeente.
ACTIE:
De heer Wiersma zegt dat niet tot plaatsing van “bladkooien” wordt overgegaan. De aanbeveling ten aanzien van de publiciteit voor het verwijderen van bladafval wordt ter harte genomen. Openbare Werken zal worden verzocht hierover nader advies uit te brengen aan het college.

Ruimtelijke ordening Bouwactiviteiten Meidoornstraat
De heer Oomkes deelt mee dat inmiddels op 12 van de 13 kavels wordt gebouwd. De straat zal woonrijp worden gemaakt zodra de bouwactiviteiten zijn afgerond.
ACTIE:
Toegezegd wordt dat de routing van het bouwverkeer nogmaals wordt bezien om de overlast voor de omgeving minimaal te laten zijn.

Bestemmingsplan Noordhorn-Dorp
De heer Oomkes zegt dat veel reacties zijn ingediend tegen het ontwerpplan. Deze reacties worden momenteel verwerkt. Naar verwachting kan definitieve vaststelling van het plan door de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2009 plaatsvinden.

Uitbreiding Mokkenburg
De heer Oomkes zegt dat in het provinciaal omgevingsplan (POP III) is aangegeven dat het bedrijventerrein Mokkenburg nog mag uitbreiden. Besluitvorming hierover op provinciaal niveau vindt in het eerste kwartaal van 2009 plaats. Daarna zal op gemeentelijk niveau een afweging gemaakt moeten worden over de omvang van de uitbreiding en de uitbreidingsrichting. Het bestuur vraagt het college in het vervolgtraject ook aandacht te schenken aan de vrijkomende terreinen op het bedrijventerrein.

De heer Fennema zegt dat in verschillende studies inmiddels richting is gegeven aan de mate waarin vervolguitbreiding wenselijk is. Voor het college is het inmiddels wel duidelijk dat het oprichten van bedrijfswoningen daarbij niet meer aan de orde is.

Bestemmingsplan buitengebied
De heer Oomkes geeft aan dat voor het Zuidhornse gebied 130 reacties zijn ingekomen. Binnenkort kunnen de indieners hierop een reactie verwachten. Het streven is er op gericht om het ontwerp-bestemmingsplan vóór de zomervakantie van 2009 te publiceren.

Verlegging N355
Het bestuur vraagt naar de stand van zaken. De heer Fennema geeft aan dat momenteel op ambtelijk niveau overleg plaatsvindt over de planologische inpassing van de rondweg en de invulling van het gebied tussen de brug en de toekomstige rondweg.

Het bestuur geeft aan dat tijdens de laatste vergadering van de bewonersgroep door de provincie de indruk is gewekt, dat e.e.a. direct na de zomervakantie van 2008 zou worden opgepakt. Hiervan is tot op dit moment geen sprake.
ACTIE:
De provincie zal worden verzocht om de huidige stand van zaken in een bericht samen te vatten voor de burgers van Noordhorn. Plaatsing van het bericht in de dorpskrant kan plaatsvinden indien de kopij vóór 12 december wordt aangeleverd bij de redactie (redactie@dorpsbelangennoordhorn.nl).





Dorpsvisie en toekomstvisie
Informatie wordt uitgewisseld over de opstelling van een dorpsvisie door dorpsbelangen en een toekomstvisie door de gemeente. Beide partijen zijn het er over eens, dat afstemming dient plaats te vinden over de raadplegingen (aantal en tijdstippen) in het dorp. Men moet niet te vaak naar het dorp.

Plaatsing omleidingsborden bij organisatie activiteiten in het dorp
Het bestuur vraagt of de gemeente bereid is omleidingsborden beschikbaar te stellen wanneer er activiteiten in het dorp plaatsvinden op de openbare wegen. Tot dusverre heeft men altijd met succes een beroep kunnen doen op de faciliteiten van Oosterhof Holman. Hieraan is een einde gekomen.

De heer Fennema zegt dat de gemeente niet aan het verzoek tegemoet kan komen om de eenvoudige reden, dat de gemeente daarvoor niet de bebording op voorraad heeft. Bij werkzaamheden geeft de gemeente opdracht aan de uitvoerende aannemer om zorg te dragen voor de plaatsing van de omleidingsborden.

Postverzending en lokale kennis van ambtenaren
Het bestuur geeft aan, dat secretariaatswijzigingen wel aan de gemeente worden doorgegeven, maar af en toe wordt de gemeentepost toch weer bij het oude secretariaatsadres bezorgd. Daarnaast geeft het bestuur enkele voorbeelden aan van de gebrekkige lokale kennis bij sommige ambtenaren. Tegelijkertijd worden complimenten uitgedeeld over de snelheid waarmee via de Algemene Service Balie (ASB) doorgegeven klachten worden afgehandeld.
ACTIE:
Het college neemt hier goede nota van en aan de geschetste problematiek zal de nodige aandacht worden geschonken.

Overlast geparkeerde vrachtauto’s binnen de bebouwde kom
Het bestuur wijst het college op de overlast en onveiligheid van geparkeerde auto’s in de kom van het dorp. De heer Fennema zegt dat de gemeente geen verbod kent voor het parkeren van vrachtauto’s binnen de bebouwde kom. Indien er sprake is van overlast of onveiligheid kan de klacht worden doorgegeven aan de ASB. Vervolgens wordt ambtelijk contact opgenomen met de chauffeur van de vrachtauto en worden er afspraken gemaakt om de overlast te verminderen.

Stand van zaken herinrichting omgeving
Het bestuur deelt mee, dat goede afspraken zijn gemaakt met enkele ambtenaren over de uitvoering van diverse korte termijn maatregelen in de directe omgeving van het dorpshuis.
ACTIE:
Afgesproken wordt, dat het bestuur een overzicht maakt van enkele onvoorziene kosten en aan het college toezendt. Het college beziet dan of en in welke mate een gemeentelijke bijdrage in de onvoorziene kosten kan worden verstrekt. Verder wordt toegezegd dat aan de bereikbaarheid van de opbaarruimte nog de nodige aandacht worden geschonken.

Sociale veiligheid
Op de vraag of er nog onveilige locaties in het dorp zijn aan te wijzen, antwoordt het bestuur dat er nog steeds een sterke wens bestaat voor het aanbrengen van 2 ov armaturen langs het voetpad tussen de Borgweg en de Noordwijkweg.
ACTIE:
Het college zal Openbare Werken vragen hierover advies uit te brengen.

Openbaarheid verslag
De heer Fennema deelt mee, dat de verslaglegging van de bestuurlijke overleggen in het vervolg aan de pers wordt toegezonden. Dit heeft de instemming van het bestuur.











RondvraagEr wordt door bewoners langs het Van Starkenborghkanaal nog steeds geklaagd over geluidsoverlast van bezoekers van het jeugdcentrum Avelon. ACTIE:
De heer De Vries zegt toe dit mee te nemen in het overleg met de politie en de jongerenwerker.
Gevraagd wordt naar de mogelijkheid om in de omgeving van het hertenkamp een informatiebord te plaatsen over de voormalige borg Noordwijk, die op deze locatie heeft gestaan.
ACTIE:
Het verzoek wordt door het college in overweging genomen.

Sluiting
Zuidhorn,1 december 2008.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Pylon

Provinciale weg tussen Sebaldeburen en Oldekerk drie weken dicht

25 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Doorgaand verkeer wordt omgeleid via Grijpskerk en Noordhorn.
Lees verder →
Feest van de geest

Feest van de Geest ook in Zuidhorn

25 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Een ontmoeting tussen Beeldende Kunst, Pinksteren en Architectuur van Kerkgebouwen
Lees verder →
Fietshelm kinderen

Groningers kopen massaal fietshelm met korting: pot leeg na 16 dagen

25 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Maar ze zijn nog wel gewoon te koop!
Lees verder →
Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

25 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
4 mei monument in het Wilhelminapark

1940 – 1945: Opdat wij niet vergeten

25 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Zaterdag 4 mei – 19.30 uur: herdenking bij het monument in het Wilhelminapark in Zuidhorn
Lees verder →
Feestelijk moment patiowoningen oldekerkermeer in oldekerk 24apr24v2-1

Afronding Kroonsfeld met de bouw van veertien patiowoningen in Oldekerk

25 april 2024    Zuidhorn-nieuws
moderne en duurzame woningen voorzien in een woonbehoefte
Lees verder →