Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Zonnehuis begint na zomer met zorgdieren

21 mei 2008    Zuidhorn-nieuws
‘Verbluffend goed effect’

Poes en konijn ingezet voor welzijn oudere

Het Zonnehuis in Zuidhorn en zorgcentra Lindestede in Wolvega, Anna Schotanus in Heerenveen en Zonnekamp in Steenwijk en de GGZ in Heerenveen willen honden, poezen en konijnen inzetten om het leven en welzijn van de bewoners en cliënten te verbeteren.

Dat werd zaterdag bekend gemaakt op een minisymposium Zorg voor Dieren - Dieren voor Zorg in Dierenkliniek Wolvega. Daar spraken deskundigen uit het hele land over de toegevoegde waarde die het inzetten van dieren kan hebben voor hulpbehoevende mensen.

Verpleeghuis Zonnehuis in Zuidhorn begint na de zomer al met het gebruik van zorgdieren. Afgelopen vrijdag startte een groep vrijwilligers aan een vierdaagse opleiding tot zorgdierteam. Dat wordt betaald door de Zonnehuisgroep, het Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor (RCOAK) en de provincie Groningen. Volgens de Stichting ZorgDier Nederland krijgen de vrijwilligers een gedegen opleiding in het omgaan met hulpbehoevende mensen.

De zorgdieren zijn bedoeld voor mensen met een verstandelijke functiebeperking, autisme, psychische moeilijkheden, maar ook voor hen die eenzaam zijn, Alzheimer hebben of een ernstig lichamelijk trauma hebben opgelopen. De dieren kunnen een functie hebben in bejaardencentra, ziekenhuizen, medische kindertehuizen, psychiatrische centra, maar ook bij mensen thuis.

Het effect van de zorgdierteams is verbluffend, zo toonde een onderzoek van de Universiteit van Utrecht aan. Mensen kijken uit naar het bezoek van het team en laten in veel gevallen een duidelijk zichtbare verbetering zien op allerlei gebieden: mobiliteit, gedrag, zelfvertrouwen, motivatie, concentratie en stressbestendigheid.

Psycholoog Geza Kovacs van de Rainbow Ranch van de Veluwe zei op het symposium dat dieren, en dan met name paarden, een sleutelrol vervullen in veel therapeutische processen. Ze vertelde dat ze paarden succesvol had ingezet om slachtoffers van de brand in Volendam te begeleiden, nadat die eerder op slot zaten met hun emoties en gevoelens.

Bron Friesch Dagblad

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Zunobri 2023 zaal

Zunobri plukt geen vruchten van nieuw aanvalsplan

04 december 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Kampioensplannen voorlopig in de ijskast
Lees verder →
Ruben, hanne en mathijs tafeltennis

Kampioenen bij tafeltennisvereniging Talero!

04 december 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
jeugdteam & seniorenteam
Lees verder →
Avishai cohen foto sam harfouche

Jazz te Gast 2024 met toppers Avishai Cohen en Tijn Wybenga

01 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Bekend gemaakt tijdens info avond
Lees verder →
Ftc robotwedstrijd

Pretty Smart Robotics haalt FTC robotwedstrijd naar Westerkwartier

01 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Eerste "thuiswedstrijd" voor Noordelijke teams
Lees verder →
Overhandiging kunstwerk marijke-001

Voor de feestdagen kunst in huis dankzij Etalageroute Zuidhorn

30 november 2023    Zuidhorn-nieuws
Marijke Buijs en C.G. van den Bos-van Oostveen vallen in de prijzen
Lees verder →
Smartphone

Hoe kies je de telefoon die bij je past?

30 november 2023    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →