Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

21-02-08 Friezen bang voor Groningse ratten

21 februari 2008    Zuidhorn-nieuws
Rattentwist: Friezen bang voor Groningse ratten De Friezen zijn bang dat Groningse muskusratten massaal de Friese grens oversteken. Dit omdat Groningen bij de grens met Friesland bij wijze van proef wil stoppen

Rattentwist: Friezen bang voor Groningse ratten


De Friezen zijn bang dat Groningse muskusratten massaal de Friese grens oversteken. Dit omdat Groningen bij de grens met Friesland bij wijze van proef wil stoppen met het vangen van muskusratten. De Groningse gedeputeerde Henk Bleeker (CDA) kondigde de proef woensdag aan. Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân heeft woest op de plannen gereageerd.
Locodijkgraaf Herre Kingma van het Friese waterschap noemt het voornemen van Bleeker ,,onverantwoord''. Hij vreest dat de populatie waterkonijnen in Groningen zo groot wordt dat de dieren massaal de grens met Friesland zullen slechten. ,,Dan moeten wij bij de grens extra muskusrattenvangers inzetten'', voorspelde Kingma woensdag.

Bleeker wil in een deel van het Groningse Westerkwartier, dat grenst aan Friesland, een vangststop instellen. Groningen huurt het Friese waterschap altijd in om in het Westerkwartier muskusratten te bestrijden. ,,De provincie is wettelijk verplicht aan muskusrattenbestrijding te doen en mensen in het Westerkwartier betalen daar ook voor. Wie betaalt de schade als een polder onderloopt door een dijkdoorbraak'', zegt Kingma. De voornaamste reden voor de bestrijding van de muskusrat is schade die de dieren aan dijken toebrengen.

Bleeker stelt met de proef een einde te willen maken aan de vele discussies over het vangen van muskusratten. ,,We hebben als provincie Groningen drie jaar geleden al gepleit voor praktijkonderzoek in het veld. Je kunt er wel dikke boeken en rapporten over schrijven, maar laten we een paar jaar niet vangen maar de boel wel goed in de gaten houden. Mijn verwachting is dat de uitkomst is dat je in Nederland niet zonder het vangen van ratten kunt'', aldus Bleeker. De proef moet in het najaar beginnen.
De muskusrat hoort eigenlijk niet in Europa thuis. Een Tjechische graaf bracht het dier begin twintigste eeuw vanuit Alaska naar Europa om erop te jagen. In korte tijd had het dier zich over heel Europa verspreid.

bron GIC

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Pand 10a

Pasar Ketjil in Pand 10a buurthuiskamer van Zuidhorn

18 juni 2019    Zuidhorn-nieuws
'MARI MASOEK' ('Kom binnen').
Lees verder →
Next education windroos (12)

De Windroos naar Kinderuniversiteit met Peter Kuipers Munneke

17 juni 2019    Zuidhorn-nieuws
Finale Next Education
Lees verder →
Hoeve paradij bord

22 juni open Dag Hoeve Paradij

17 juni 2019    Zuidhorn-nieuws
Beleef en ervaar Paradij!
Lees verder →
Zunobri e2 2019  - foto erik schaberg

Zunobri E1 en E2 sluiten seizoen af met klinkende overwinningen

17 juni 2019    Zuidhorn-nieuws - Sport
Boelenslaan 3-0, Veenwouden 0-5
Lees verder →
Jazz te gast-2019 (2)

Jazz te Gast: “Wij vinden het hier leuk! Jullie ook toch?”

16 juni 2019    Zuidhorn-nieuws - fotos
Zowel publiek als artiesten genieten van openluchtconcerten
Lees verder →
Bureau

Meubilair zoekt tweede leven

14 juni 2019    Zuidhorn-nieuws
De Gasunie heeft kantoormeubilair/spullen over die ze graag wil aanbieden aan stichtingen en verenigingen via de noordelijke Uitdagingen.
Lees verder →