Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Balkema-Meijer vraagt alsnog bankroet aan

20 november 2008    Zuidhorn-nieuws
De rechtbank in Groningen spreekt waarschijnlijk aanstaande dinsdag alsnog het faillissement uit van transporteur/aannemer Balkema-Meijer in Noordhorn.

Daarmee komt een eind aan de onzekerheid voor de honderd werknemers. Zij werden anderhalve week geleden door hun werkgever naar huis gestuurd in afwachting van het bankroet, en zitten sindsdien zonder inkomen.

Uitkeringsinstantie UWV staat al sinds vorige week in de startblokken om de loonverplichtingen over te nemen, maar mag niet in de bres springen zolang het bedrijf niet daadwerkelijk op de fles is. Dat gaat dinsdag alsnog gebeuren, nu directeur/eigenaar Wim Balkema woensdag een formele faillissementsaanvraag heeft ingediend voor zowel zijn grondverzet- en loonbedrijf als transportdochter Muba Trans.

Bij het personeel is de woede groot over de gang van zaken. Zij zitten zonder geld thuis sinds ze vorige week de wacht kregen aangezegd door Balkema en in zijn opdracht het bedrijf leeghaalden. Naar nu blijkt staat bovendien de salarisbetaling aan de 25 à 30 werknemers van de transporttak al sinds oktober stil. Bij sommige is de loonachterstand al opgelopen tot bijna 50.000 euro.

Het water staat veel chauffeurs aan de lippen, zeggen werknemers van Muba Trans. "Sommige moeten nu rond zien te komen van een paar tientjes per week", zegt een anonieme trucker. "Volwassen kerels moeten geld lenen van ouders en vrienden om de eindjes aan elkaar te knopen voor hun gezin. Heel wrang, ook omdat de lonen voor het grondverzet- en loonbedrijf tot dusver wel zijn doorbetaald".

Ondanks zijn belofte dat alles netjes zou worden geregeld, houdt de directeur/eigenaar zich onbereikbaar voor de buitenwacht. Ook bij het personeel laat hij zich volgens werknemers niet zien. "Maar dat is misschien maar goed ook, want veel jongens zijn pislink op hem. Verscheidene werknemers zijn overgestapt van stabiele, vaste banen. Sommige zijn nog maar een paar maanden in dienst".

In zijn pogingen z'n bedrijven overeind te houden, maakt de ondernemer volgens zijn werknemers "hele rare sprongen". Zo zeggen enkelen er getuige van te zijn geweest hoe twee kopers zich vorige week in Noordhorn meldden voor één en dezelfde machine. "Die had Balkema kennelijk dubbel verkocht."

De problemen spitsen zich vooral toe op de transporttak. Die zou zodanig in de verliezen zijn geraakt door de malaise in de vervoerssector, dat ook Balkema-Meijer als geheel aan het wankelen is gebracht. Sinds de leasemaatschappij vorige week alle rijdend materieel terughaalde, zijn ook de grondverzet- en loonactiviteiten lam gelegd.
bron DvhN

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Overdracht vlag tocht om de noord hielke westra 190921

Westerkwartier gastgemeente Tocht om de Noord 2022

26 september 2021    Zuidhorn-nieuws
vlag symbolisch overgedragen aan wethouder Hielke Westra
Lees verder →
Kranslegging monument

Platform Keelbos legt krans bij monument Faan

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Om positie LHBTI-ers te verbeteren en de geschiedenis niet uit het oog te verliezen
Lees verder →
Dorpskerk zuidhorn

Sponsor een dakpan voor restauratie dak Dorpskerk Zuidhorn

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Dakrestauratie in fases voor Dorpskerk Zuidhorn
Lees verder →
Mollema-2

Mollema gaat voor trilogie, maar eerst het WK

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Sport
Mollema start zondag op WK, maar heeft ander groot doel: 'In alle drie de grote rondes winnen'
Lees verder →
Astrid schulting

Gemeentesecretaris Astrid Schulting finalist overheidsmanager van het jaar 2021

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Eerst nog jurybezoek in oktober
Lees verder →
Food

Lancering Food Innovation Hub

24 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Samen de Food-agenda voeden
Lees verder →