Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

191208 Bestuurlijk overleg Dorpsbelangen Den Horn

19 december 2008    Zuidhorn-nieuws
Lijst met actiepunten voortvloeiende uit het bestuurlijk overleg met het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Den Horn gehouden op 18 november 2008 in het dorpshuis te Den Horn. Aanwezig: namens het bestuur: de

Lijst met actiepunten voortvloeiende uit het bestuurlijk overleg met het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen Den Horn gehouden op 18 november 2008 in het dorpshuis te Den Horn.

Aanwezig: namens het bestuur:
de heer C. Schoon
mevrouw T. Sanders
de heer D. van der Vegt
mevrouw A. Veenstra

namens de gemeente:
de heer F.H, Wiersma
de heer S. de Vries
de heer J. Oomkes
mevrouw L. Kootstra
de heer B.J. Groenewolt
Afwezig: E. Fennema


Opening en vaststelling agendaVerslag van het bestuurlijk over 13 november 2007Het verslag wordt doorgenomen.

Nut van het overlegHet bestuur geeft aan de hand van een tweetal voorbeelden, t.w. de discussie over de restauratie van het kerkje en het vele overleg over te treffen verkeersmaatregelen op de Weersterweg, aan dat zij wel eens worstelen met de vraag of en in hoeverre zij serieus wordt genomen door het college. Het bestuur licht de beide punten nader toe en geeft het college in overweging in het vervolg de zaken qua communicatie beter af te wikkelen, zowel richting het bestuur als richting belangengroeperingen, in dit geval de Vrienden van het kerkje Den Horn.

De heer Wiersma biedt excuses aan voor de afwikkeling van het verzoek van het bestuur om verkeersmaatregelen te treffen op de Weersterweg. Hij deelt mee, dat het college vandaag wel een verkeersbesluit heeft genomen ter ontmoediging van het zware verkeer op o.a. de Weersterweg. Hij zegt toe hierop terug te komen bij agendapunt 5.

De heer Oomkes zet in het kort nog eens zijn inspanningen uit een over de onderzoeken om te komen tot restauratie van het kerkje. Hij refereert daarbij nog eens aan het onlangs gehouden constructieve gesprek tussen hem en een afvaardiging van de Vrienden van het kerkje Den Horn.

Communicatie over afsprakenHet bestuur zegt, dat de voortgang van de acties uit de dorpenronde met de opzichters niet goed wordt bewaakt. Inmiddels heeft de heer Schoon hierover goede afspraken gemaakt met de opzichter, de heer Schulp. De actielijst van de op 22 oktober jl. dorpenronde wordt ter vergadering uitgereikt.

Verkeer WeersterwegDe heer Wiersma reikt het collegebesluit van 18 november 2008 uit, waarin onder meer is besloten tot de instelling van een zonale breedtebeperking van 2,2 meter voor de Nieuwbrugsterweg, de Weersterweg, een deel van de A. Harkemaweg en de Friesestraatweg ter hoogte van Nieuwklap. Het besluit wordt kort toegelicht door de heer Groenewolt.

Het bestuur zegt zeer ingenomen te zijn met het besluit.

Industrieterrein WestpoortHet bestuur meldt dat een vertegenwoordiger van de projectorganisatie Westpoort van de gemeente Groningen in het voorjaar bij het bestuur op bezoek is geweest en uitleg heeft gegeven over de ontwikkeling van het bedrijventerrein in de komende jaren.

Het bestuur vreest de nodige overlast van sluipverkeer van en naar het bedrijventerrein en de A7 via buitenwegen van Den Horn en vraagt in hoeverre het college daarop zicht heeft of daarnaar onderzoek heeft gedaan.

De heer Wiersma zegt dat de gemeente Groningen enige jaren geleden op verzoek van de colleges van de gemeenten Leek en Zuidhorn onderzoek heeft gedaan naar sluipverkeer als gevolg van de ontwikkeling van het bedrijventerrein. De heer Groenewolt zegt dat een exemplaar van het onderzoek destijds aan het bestuur van dorpsbelangen is gezonden.
ACTIES:
De heer Groenewolt zal een kopie van het onderzoeksrapport opnieuw ter kennisname aan het bestuur zenden en zal dit onderwerp opnieuw agenderen voor het bestuurlijk overleg op 17 november 2009.

Leges voor vergunningen in verband met activiteiten van dorpsbelangenHet bestuur geeft aan dat zij en andere verenigingen in het dorp geregeld activiteiten organiseren voor de inwoners van Den Horn. Zo heeft dit jaar een ringsteekwedstrijd in de Dorpsstraat plaatsgevonden, waarvoor door dorpsbelangen op het laatste moment nog een vergunning is aangevraagd voor o.a. het afsluiten van de weg. Omdat de aanvraag werd ingediend binnen een termijn van zes weken voor het plaatsvinden van het evenement, werden de leges opgeschroefd tot maar liefst een bedrag van € 51. Dit drukt op de begroting van dorpsbelangen en staat ook in geen verhouding tot alle andere kosten die aan het evenement waren verbonden. Het bestuur vraagt het college of daarvoor geen andere oplossing gevonden kan worden.

De heer De Vries wijst op het voornemen van het college om in 2009 de regels voor de zogenaamde kleine evenementen te vereenvoudigen. Er zal in de optiek van het college meer met meldingen gewerkt moeten worden. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van meerdere verenigingen in de gemeente. In de loop van 2009 zal een hierover een voorlichtingstraject richting de verenigingen starten.

Leader
De heer Oomkes dringt er bij het bestuur op aan om spoedig een projectaanvraag op te stellen in te dienen. Hij wijst daarbij op de ondersteuning die geboden kan worden vanuit het onlangs in Grootegast geopende Plattelandshuis (naast het gemeentehuis). Het bestuur neemt hiervan goede nota.

Trambaan/lightrail
Het bestuur merkt op, dat in de regio Groningen een discussie plaatsvindt over de introductie van lightrail/tram. In dat kader wordt gepleit voor een treinstop in Den Horn wat een positieve bijdrage zal leveren aan de bereikbaarheid van en de leefbaarheid in Den Horn.

De heer Wiersma deelt mee, dat een halte er voor Den Horn niet in zit omdat het aantal
in - en uitstappers daarvoor te gering is.

Sociale veiligheid
De heer Wiersma vraagt naar mogelijk sociaal onveilige plekken in het dorp. Het bestuur zegt dat daarvan momenteel in het dorp geen sprake is.

Openbaarheid verslag
De heer Wiersma deelt mee, dat de verslaglegging van de bestuurlijke overleggen in het vervolg aan de pers wordt toegezonden. Dit heeft de instemming van het bestuur

Rondvraag
Het bestuur vraagt aandacht voor de verkeersonveiligheid op het kruispunt Dorpsstraat/Kerkweg. Vooral het verkeer vanuit het dorp is vaak niet attent op de weg van rechts (Kerkweg). Daardoor nadert het verkeer het kruispunt veelal met een te hoge snelheid en doen zich regelmatig bijna-ongelukken voor.
ACTIE:
Openbare Werken zal bezien of er nog aanvullende fysieke verkeersmaatregelen getroffen kunnen worden bovenop de al bestaande lichte verhoging van het kruispunt.

Sluiting
Zuidhorn, 25 november 2008

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Klimplanten test (3)

Rode, Witte en Blauwe bloemenpracht: Eerst in Wilhelminapark Zuidhorn dan in centrum Zuidhorn

18 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Wethouder Haze plant klimplanten met stagiere Tim: Wilde Wingerd, Toscaanse Jasmijn en bruidsluier en Blauwe regen
Lees verder →
Aardbeving schade

IMG: Verhoogde vaste vergoeding beschikbaar

18 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Groningers en Drenten die nog niet eerder fysieke schade hebben gemeld, kunnen de vaste eenmalige vergoeding aanvragen.
Lees verder →
Nam grijpskerk

Historisch besluit voor Groningen: gaskraan definitief dicht

18 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Het verdriet eindigt echter nog niet, want schadeherstel en versterking blijven voorlopig nodig
Lees verder →
Jasper been

RABO baalt van Noordhorner journalist Jasper Been

16 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Been legt betrokkenheid bank bloot bij illegale ontbossers Brazilië
Lees verder →
Taxi nuis publiek vervoer

Inwoners Westerkwartier erg tevreden over Wmo- en leerlingenvervoer

16 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Ouders van leerlingen en Wmo-reizigers waarderen de behulpzaamheid van de chauffeur
Lees verder →