Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Beeld jon gardella

Museum Wierdenland: Tentoonstelling “Beeld in beeld”

2019-01-08T00:00:00+01:00
Datum: ARCHIEF 2019 di. 8 januari t/m zo. 14 april
Lokatie: Ezinge

Middag-Humsterland verbeeld in brons

  •  

Beeld in beeld
Middag-Humsterland verbeeld in brons

Bij de entree van Museum Wierdenland in Ezinge staat een intrigerend bronzen beeld met de naam 'Middag-Humsterland'. Het is van de hand van Jon Gardella, en werd in 2010 gemaakt in opdracht van de gemeente Winsum. Het is een sculptuur die je dwingt tot nadere beschouwing, zo veel is er in te zien. De gehele historie van het Nationaal Landschap Middag-Humsterland, inclusief verschillende bij die historie behorende vondsten in het wierdenland, wordt in beeld gebracht. Een beeld om bij stil te staan. Dat wordt gedaan in de tentoonstelling 'Beeld in beeld', die van 10 november 2018 tot en met 14 april 2019 in Museum Wierdenland loopt.

Het beeld 'Middag-Humsterland' toont de vorming van een landschap door de eeuwen heen. Het laat zien hoe de zee, eb en vloed en meanders het landschap boetseren door de tijd. Gezien van een afstand is het beeld een beweeglijke, abstracte vorm. Van dichtbij gezien is het vol reliëfs van figuratieve elementen.

De tentoonstelling bestaat uit foto's van Joost Sizoo, die de sculptuur letterlijk in beeld heeft gebracht, en is aangevuld met een fraaie fotoserie van voorwerpen en landschappen die terug zijn te leiden tot het beeld zelf. Verder komt de bezoeker een aantal fysieke objecten uit de sculptuur tegen, zoals een replica van een babymammoet op ware grootte, een reproductie van het masker van Middelstum, en uiteraard het Paardengraf, dat een vast onderdeel is van de collectie van het museum.

Ook hangt er een fotoserie van Ruud Smit, die met zijn camera het wad bij Noordpolderzijl heeft vastgelegd.

Naast de tentoonstelling wordt een informatiebord bij het beeld geplaatst, en geeft het museum een boekje uit waarin de betekenis van de vele reliëfs of minisculpturen, het bijzondere van Middag-Humsterland en de link met de expositie van Museum Wierdenland worden uitgelegd.

De tentoonstelling 'Beeld in beeld' loopt van 10 november 2018 tot en met 14 april 2019. Voor activiteiten gekoppeld aan deze tentoonstelling zie http://www.wierdenland.nl.

Meer vandaag... Plaats zelf evenement...
Stuur het door:
Deel via WhatsApp