Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Platform Keelbos legt krans bij monument Faan

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Om positie LHBTI-ers te verbeteren en de geschiedenis niet uit het oog te verliezen
Kranslegging monument

Met het leggen van een krans heeft Platform Keelbos herdacht dat 290 jaar geleden op 24 september 1731,  22 homo of biseksuele mannen door Rudolf de Mepsche, op aanraden van dominee Henricus Carolus van Bijler, in zijn pamflet: 'Helsche Boosheit of grouwelyke zonde van Sodomie' (bedoeld homofilie) zijn vermoord, met behulp van de troepen van de Stad Groningen, op het Kaakheem te Zuidhorn (nu Joh. Smit Park).

Platform Keelbos is in 2003 opgericht om de positie LHBTI-ers te verbeteren. Hans Scheffer namens het platform: `Als zielsverwanten van de vermoorde mannen zetten wij ons in waarbij wij de geschiedenis niet uit het oog verliezen`.

Wikipedia:
Het is niet zeker of De Mepsche handelde uit overtuiging dan wel uit berekening; feit is wel dat hij vervolgens overging tot het arresteren van een grote groep mannen die hij verdacht van sodomie. Daaronder bevonden zich enkele mannen die bekendstonden als aanhangers van Clant.

Omdat De Mepsche grietman was voor de streek, stond Clant echter machteloos. Hij moest lijdzaam toezien hoe De Mepsche op barbaarse wijze de mannen vervolgde en via afgedwongen bekentenissen ook tot zeer veel veroordelingen kwam. Tegen die veroordelingen stond geen hoger beroep open. Uiteindelijk werden 22 mensen ter dood veroordeeld. Een van deze 22 was al tijdens de verhoren op de pijnbank bezweken, maar werd nog wel postuum veroordeeld en net als de anderen door wurging om het leven gebracht tijdens een openbare executie in Zuidhorn. Alle 22 lijken werden vervolgens opgehangen en oneervol verbrand in plaats van begraven. De jongste gewurgde jongen was slechts vijftien jaar oud. Daarnaast werden twee veertienjarige jongens als minderjarig beschouwd, maar wel schuldig bevonden; ze moesten de executies aanzien en verdwenen voor de rest van hun leven in tuchthuizen.

De vraag in hoeverre er sprake was van een wijdverbreide praktijk van sodomie of homoseksualiteit valt aan de hand van het proces niet te beantwoorden. De waarde van de bekentenissen is gezien de toegepaste dwangmiddelen uiteraard gering.

  • Krans bij monument
  • Gedenkbord sodomie-proces
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Snoeien fruitbomen foto stieneke van der wal

Workshop Snoeien fruitbomen & Aanleg boomgaard weer van start

18 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
U kunt zich aanmelden!
Lees verder →
Tafeltennis ouderen

Start OldStars tafeltennis in Leek uitgesteld

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Op de reguliere dinsdagavond kan wel weer worden getafeltennist. Geïnteresseerden in tafeltennis zijn dan uiteraard welkom om een balletje te komen slaan!’.
Lees verder →
Johan hamster cu

ChristenUnie draagt Johan Hamster voor als nieuwe gedeputeerde Groningen

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Opvolger Henk Staghouwer
Lees verder →
Politie-

Drugsdealer betrapt en defensievoertuig kust boom

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
112 nieuws
Lees verder →
Leerlingen rsg de borgen

rsg de Borgen opent deuren digitaal voor leerlingen groep 8

14 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Open Festival Week opnieuw online!
Lees verder →