Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hyke en Annebeth Pilat uit Noordhorn gehuldigd

30 april 2015    Zuidhorn-nieuws
Prijs toegekend aan Sytze en Hyke Pilat-Post en hun Kostuummuseum De Gouden Leeuw
Pilat

Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ in het Fries Museum te Leeuwarden heeft de ‘E. Bosch-van de Kolkprijs voor streekdrachten’ uitgereikt aan Hyke Pilat-Post en haar dochter Annebeth Pilat.

De prijs werd in 2014 toegekend aan Sytze en Hyke Pilat-Post en hun Kostuummuseum De Gouden Leeuw in Noordhorn. Sytze overleed na een ernstige ziekte voordat de prijs in ontvangst genomen kon worden. Het bestuur van de stichting heeft het echtpaar Pilat-Post de prijs toegekend om de uitmuntende wijze waarop zij haar privécollectie kostuums en accessoires uit Friesland, Groningen en Drenthe heeft ingezet voor cursussen in het maken van historisch verantwoorde kopiekostuums, en voor bijzondere presentaties in het Kostuummuseum De Gouden Leeuw. Het is de vijfde keer dat de onderscheiding wordt uitgereikt, de eerste keer aan de eerste voorzitter van de stichting en naamgeefster van de prijs niet meegerekend.

Koninklijke verzameling

Eef Bosch-van de Kolk was sedert 1948 lid van ‘het Comité’ dat streekdrachten en alles wat daarbij behoorde verzamelde. De aanvankelijke verzameling van streekdrachten met alle toebehoren zoals sieraden, accessoires, hoofddeksels en schoenen was in 1898 bijeengebracht om aan koningin Wilhelmina een beeld te geven van wat in haar koninkrijk gedragen werd.

De verzameling werd bij haar troonsbestijging aangeboden onder de naam ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ en tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na de oprichting van het Nederlands Openluchtmuseum verhuisde de collectie naar Arnhem. In de oorlog werd de verzameling opgeslagen in kasteel Doorwerth. In het oorlogsgeweld ging de collectie op een enkel stuk na, verloren. Na de oorlog werd er een Comité opgericht dat zich tot doel stelde een nieuwe Rijkscollectie streekgebonden kleding samen te stellen. In 1949 werd de collectie aangeboden aan koningin Juliana.

Eef Bosch- van de Kolk was aanvankelijk het jongste lid van het comité. Zij heeft veel voor de collectie gedaan, zowel op het gebied van het samenstellen van de verzameling als organisatorisch en bestuurlijk. Zij was eerst penningmeester, later secretaris en als zodanig was zij de stuwende kracht achter de omzetting van het comité in de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’.

De stichting stimuleert de kennis omtrent de Nederlandse volksklederdrachten in de ruimste zin van het woord. Bijvoorbeeld door subsidies toe te kennen aan vernieuwende projecten en publicaties, en door tenminste eens in de drie jaar de E. Bosch-van de Kolkprijs uit te reiken. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de stichting.

V.l.n.r. juryvoorzitter Gieneke Arnolli, Annebeth Pilat, Hyke Pilat-Post en voorzitter Johan de Bruijn (foto Renske van den Bosch).

Het Westerkwartier

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Piezo-monica-vg foto ukrant

Piëzo-elektrische energie in de praktijk

09 april 2020    Zuidhorn-nieuws
Mónica creëert een energie­fabriekje onder je voeten
Lees verder →
Elly pastoor

Ruim 600 nooduitkeringen voor zelfstandig ondernemers Westerkwartier

09 april 2020    Zuidhorn-nieuws
en 43 aanvragen voor eenmalig krediet tegen 2 %
Lees verder →
Elly pastoor

Supermarkten in Westerkwartier mogen Goede Vrijdag langer open

09 april 2020    Zuidhorn-nieuws
De gemeente wijkt voor een betere spreiding van bezoekers af van de gebruikelijke sluitingstijd.
Lees verder →
Bert overhandigt bloemetje aan petra

150.000 kleurrijke boeketten voor thuiszorg

09 april 2020    Zuidhorn-nieuws
sierteeltsector organiseert landelijke actie tegen eenzaamheid bij ouderen
Lees verder →
Wietplantage

Illegale hennepkwekerij in woning Oldehove

09 april 2020    Zuidhorn-nieuws
Burgemeester Ard van der Tuuk sluit de woning op basis van het Damoclesbeleid
Lees verder →
Coronamaatregelen dinkelland

Sommige gemeenten radicaler in aanpak Corona crisis

09 april 2020    Zuidhorn-nieuws
Geen eensluidende informatie zorgt voor verwarring
Lees verder →