Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Zomer zit in stevige dip, komende week weinig regen en warmer !!

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 30 juni 2017
2 juli 2017

Op de foto: Zondag veel bewolking maar later op de dag opklaringen.

Weerspreuk: In juli zonnebrand,
wenst ieder op het land.

Zonder dauw geen regen,
heet het in juli allerwegen.
   
Juli louter zonneschijn,
zeker krijgen we gouden wijn.

Wil september vruchten dragen,
dan in juli hitte om te klagen.
   
In in juli de morgen rood,
's avonds verkeert het weer in nood

Let op de zonkracht: 6.9: sterk, niet langer dan 15 minuten onbeschermd zonnen.

Juni 2017 gaat in de boeken als de warmste sinds 1901 met een gemiddelde van  18.1 C Terwijl het vorig record 18.0 C was van juni 1976. dit gemeten in De Bilt ons landelijk weerkantoor van ons land. Toch beleef ik deze warme juni helemaal niet zo. Ja we hebben ook 1 tropische dagen gehad en 6 zomerse dagen dus boven de 25 graden, maar hoe vaak zaten wij wel aan de "koude kant" met bijna 10 graden verschil tussen ons en zuid Nederland. En dan wil ik het nog helemaal niet over de zonneschijn hebben. Wij zijn bijna altijd aan de beurt wat betreft wolkenvorming uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het KNMI rept geen woord op de site dat het in Noord Nederland helemaal niet zo warm is geweest. En zo zijn alle extremen door de “opwarming” zeer plaatselijk en dan heb ik het over veel regen op een klein gebied, of warmte over een klein gebied maar niet over extremen in het hele land.

Wel eens opgevallen ? En dan kan het KNMI het allemaal zo mooi vertellen in de weersverwachtingen maar vaak is de werkelijkheid anders. Vooral het taalgebruik van het KNMi in zijn weerberichtjes vind ik van bedenkelijk niveau. Hoe vaak ik lees:  kans op een enkele stapelwolk, een enkele bui,  een spatje regen en enkele wolkenvelden. Een enkele stapelwolk dat zijn 3 tot 5 wolken toch? de werkelijkheid is dat het alleen maar wolken zijn, honderden !  Een enkele bui, nou de radar is net een krentenbrood, allemaal buien, een enkele mistbank, nou het zijn honderden mistbanken en niet een enkele. En ze weten niets eens het verschil tussen zonnig en zonnige perioden, af en toe zon, vrij zonnig, deze weer termen worden allemaal door elkaar heen gebuikt in 1 weerbericht.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Waar ik ook mee door kan gaan is met het weer zoals het was en mogelijk gaat worden. We hebben de laatste dagen al flink wat regen gehad, totaal deze maand al 75 mm en dat is normaal ongeveer voor juni. We krijgen er nog wel wat bij vrees ik, in de nacht van vrijdag op zaterdag en en zaterdag overdag deels nat later mogelijk droger. Het wordt een graad of 19.

De zondag meer ruimte voor de zon en buien blijven mogelijk. De temperatuur maximaal rond de 20 a 21 graden. Dat is ook de trent voor de komende week. De kans op neerslag is niet groot maar wel aanwezig. Er zijn perioden met zon maar ook wolkenvelden en 20 tot 23 graden. Maar van zeer warm zomerweer en veel zonneschijn is nog geen sprake. Pas aan het einde van de week donderdag iets warmer maar dan neemt de kans op buien ook weer toe en zo blijft het lichtwisselvallig Hollands zomerweer en kans op enkele stapelwolkjes.....

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet.

  • 2 juni 2017-1

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn