Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Zaterdag bewolkt en lichte (mot)regen. Daarna: zomer op zij-spoor !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 23 juni 2017
25 juni 2017

Update 25 juni 2017, 12.00 uur: Afgelopen nacht broodnodige neerslag totaal 11.1 mm. Totaal deze maand 52.4 mm. De droogte is niet voorbij maar welkom was dit zeker wel ! 

Op de foto: De regenmeter goed gevuld op zondagmorgen met ruim 11 mm.

 

Weerspreuk: Als de noordenwind in juni gaat,
dan komt het onweer vrij laat

Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer vast goede zaken..
   
Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer slechte zaken.
(Let op het contrast met de vorige spreuk)

Let op de zonkracht: 7.7: sterk, niet langer dan 15 minuten onbeschermd zonnen.

De afgelopen dagen stonden in het teken van warm tot zeer warm weer. Hier in het noorden viel het allemaal reuze mee en ik heb zelf niet ervaren dat we een warme tot hete periode hebben gehad. We hadden 2 tropische dagen maar ook dagen dat het rond 20 bleef steken. Heel normaal voor juni alleen was de periode iets langer maar om nu al te roepen dat dit de trend wordt voor de zomers in Nederland gaat veel te ver. Neem nu de komende weken weer onder normaal en geregeld regen, begint het gemor weer, waar blijft de zomer.

Zomers kenmerken zich door warme perioden en normale perioden en koudere perioden zo is het, was het, en zal het ook zo blijven met meer pieken in de hoogte wat betreft temperatuur, dat wel. De noordelijke wind deed dus afgelopen dagen bij ons het kwik "de das" om en daarom bij ons gematigde temperaturen.

En de komende dagen, mogelijk 2 weken vooruit, voor zover het iets waard is, zoals het er nu uitziet, rond of iets onder de 20 graden en dagelijks grote kans op regen of buien. Ja de natuur gaat een keer compenseren met de droogte die dan niet is verdwenen maar de ergste kantjes gaan er dan wel af als er dagelijks wat regen van betekenis valt want dat is altijd afwachten.

We krijgen een klimaat als van Zuid Frankrijk, het klimaat is aan het veranderen, dat lees je en hoor je overal,  nou dat zal zo’n vaart niet lopen want het kan bij ons warm zijn, wat al duizenden jaren zo is, en het kan flink fris zijn met temperaturen  ruim onder de 20 graden in de zomer. En dat hebben ze in Zuid-Frankrijk niet, als het daar minder is niet ruim onder de 20 dus daarom hebben we geen klimaat als in Zuid-Frankrijk maar gewoon een Hollands klimaat met uitersten.

Zaterdag de minste dag met bewolking en soms gemiezer met lichte regen en motregen, geen aangename dag zoals het er nu uitziet.

Zondag meer zon en enkele buien zijn mogelijk dit alles bij een graad of 20.

De nieuwe week geeft dagelijks veel bewolking soms wat regen en overdag rond de 20 graden en eerder er onder dan boven de 20 graden. En de lange termijn ? Geef weinig verandering in weerbeeld en temperatuur. Zou het dan toch weer goed komen ? Dat is een goeie vraag. Dat wachten we af we hebben nog 2 volledig zomermaanden voor ons  T ’is weer voorbij die mooie zomer ?    

Zonnige groet

Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn