Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekendweersverwachting: zaterdag zomers warm later buien, zondag minder warm !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 1 augustus 2014
1 aug 2014

Op de foto:  De vrijdag begon met zonneschijn en het zwerk zag er wat onstabiel uit, voorbode voor de buien ? Omgeving Zuidhorn 1 augustus 2014.

Zon op: zaterdag: 6.02 uur, onder 21.28 uur.

LET OP: Zonkracht: 5.8, matig, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !

De vrijdag begon met veel zonneschijn en het kwik liep op naar 28.7 C. En zo "zomert" het lekker door. Het bleef droog.

Komende nacht opklaringen en droog en ongeveer 15 graden.

De zaterdag begint met veel zonneschijn en het kwik loopt weer op naar waarden tussen de 25 en 28 graden. In de loop van de middag en avond trekken er (zware?)buien van z/west naar n/oost over ons land. Dit KUNNEN stevige buien zijn. Met deze buien komt er een einde aan het echte zomerweer met temperaturen ruim boven de 25 graden.

De zondag geeft perioden met zon en enkele bui en ongeveer 24 graden. Dit is ook de trend voor de komende week. Lichtwisselvallig geregeld de zon erbij en overdag 22 tot 24 graden en dat is normaal voor begin augustus.

En alweer was juli gemiddeld over het land een natte maand. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat er omstreeks 100 tegen normaal 78 mm is gevallen. Daarmee is het de 11de te natte juli van de 21ste eeuw: te droog was juli alleen in 2003, 2006 en vorig jaar. Van 2001 t/m 2013 viel er in juli maar liefst 7 keer meer dan 100 mm: in 2007 zowaar 162 mm (Oudenbosch 267 mm), in 2011 bedroeg het landelijk gemiddelde 135 mm (Elspeet 264 mm) en in 2012 121 mm (Amsterdam 200 mm). Zuidhorn slechts 49 mm .
Bijzonder nat was juli dit jaar vooral in delen van Brabant en Limburg. Zo werd in Nieuwendijk 210, Schinnen en Kessel-eik 211, Buchten 221 en Capelle 235 mm afgetapt. Ondertussen verliep de vakantiemaand in delen van Noord-Nederland ronduit droog. In Formerum op Terschelling viel maar 14 en in Sint Annaparochie 19 mm.
Het landelijk neerslagrecord voor juli staat trouwens nog al tijd op 270 mm te Weert in 1965.(Bron Jan Visser )

De hondsdagen:
Traditioneel worden de Hondsdagen de warmste periode van het jaar beschouwd. Maar juist in deze periode hebben we ook veel Regenheiligen. Een regenrijke zomer laat over het algemeen geen grote hitte toe. De hitte, of in elk geval het mooiere weer wordt verwelkomt, zeker met de oogsttijd in aantocht. Regen in deze periode kan de gewassen op het land doen verzuipenmet kans op misoogsten.

De Hondsdagen ontlenen hun naam aan het weer zichtbaar worden  van Sirius in het ochtendgloren. Sirius is de helderste ster van sterrenbeeld de Hond. Maar helaas, in onze regio wordt Sirius op zijn vroegst pas op 25 augustus zichtbaar. En dat terwijl sommige Middeleeuwers de Hondsdagen al op 6, 10 of 14 juli lieten beginnen. De eerste twee zijn niet te verklaren. Maar over 14 juli kan gezegd worden dat een Noord-Franse auteur klakkeloos historische bronnen uit de Oudheid gekozen heeft, zonder deze te controleren. In Noord Frankrijk kan deze datum gewoon niet; het ligt te noordelijk. We moeten naar de oude Egyptenaren om een verklaring te zoeken voor het begrip "Hondsdagen".

Einddata
Het is al moeizaam genoeg om een begindatum voor de Hondsdagen te vinden, maar het einde is feitelijk onvindbaar. Toch zijn er een aantal aanknopingspunten. We zagen al dat de Hondsdagen bij de Egyptenaren op 19 juli begonnen en de Juliaanse kalender is vastgelegd dat deze eindigen op het moment dat het sterrenbeeld de Lier gelijktijdig met zon ondergaat, 11 augustus dus; strikt genomen voor de breedte van Egypte. In de Middeleeuwen liet men de periode van de Hondsdagen lopen van 22 juli tot 22 augustus. Dit was de tijd dat de zon nodig had om het teken van de Leeuw te doorlopen en is vastgelegd in het concilie van Nicea in 325. Merk op dat er al een kleine verspringing in de begin datum zit!

Zomerhitte
In ons land hoeft niet altijd de periode van de Hondsdagen het heetst te zijn. Er zijn genoeg jaren aan te wijzen dat de warmste periode in een andere maand viel. Toch zijn er meteorologen die de West Europese Hondsdagen aangeduid hebben als de periode waarin het vaakste onweer voorkomt. Zij komen dan uit op een begin rond 3 juli en dan eindigen de Hondsdagen omstreeks 11 augustus. Echter deze beweringen zijn niet te toetsen.
Willen we de hitte van de Hondsdagen goed begrijpen, dan moeten we terug naar Egypte. Het weer zichtbaar worden van Sirius was voor de Egyptenaren, ook met het oog op komende Nijloverstromingen 15 dagen later, van groot belang. De hondsdagen waren het begin van het nieuwe jaar bij de oude Egyptenaren en een tijd van feest. Vanwege deze grote invloed werd de ster, voorbeeld links, ook vaak afgebeeld.


Verder kondigde Sirius de grote hitte aan, erger: de hondsster was de oorzaak van deze hitte. Plinius schrijft hierover:
"Wat de Hondsster betreft, wie weet er niet dat ze bij haar opkomst de hitte van de zon nog verder aanwakkert? De invloed van deze ster is het sterkst op deze aardbol: de zeeën koken bij haar opkomst, stilstaande wateren worden wild". En: "Ook de honden zijn meer onderhevig aan hondsdolheid gedurende dit tijdsinterval". Warmte, zo weten wij tegenwoordig, bevordert epidemieën. Maar dat was eertijds niet bekend. Daardoor werd ook verondersteld dat de Hondsdagen schadelijk voor de mensen waren.

zonnige groet, Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn