Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Pinksterweekend niet geheel droog en rond 20 graden

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 31 mei 2017
1 juni 2017

Op de foto: Fraai "doorkijkje" op de vijver van het Stadspark in Stad !

Weerspreuk: Als de noordenwind in juni gaat,
dan komt het onweer vrij laat

Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer vast goede zaken..
   
Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer slechte zaken.
(Let op het contrast met de vorige spreuk)

Let op de zonkracht: 6.7. Sterk, niet langer dan 15 minuten onbeschermd zonnen.


De zin en onzin van Code Geel van het KNMI; Het was weer zover, het KNMI heeft voor de “tigste” keer waarschuwing Code Geel uitgegeven met alle gevolgen van dien.

Code geel betekent niets anders dan:  (even simpel gesteld zonder allerlei voorwaarden zoals die in in een uitgebreid KNMI protocol worden omschreven) ” Pas op, er is kans op veel wind, onweer, stevige buien, gladheid door sneeuw en hagel en kans op mist. Niets meer en minder, ook niets extreems anders krijg je wel code oranje, weertypes die we al eeuwen in Nederland hebben dus helemaal niet extreem, gewoon een lekker onweersbui, sneeuwbui en stevig windje wat is daar mis mee. Maar vele raken hierdoor zo van slag dat er in ruim 20 gemeenten afgelopen maandag de Avondvierdaagse hebben afgelast omdat er, zwaar onweer, rukwinden en dikke hagelstenen zouden komen. En dat wordt dan om 9.00 uur in de ochtend al geroepen met code geel, dus de minst ernstige waarschuwing. Vele weermannen en vrouwen en ik zelf zagen de nut niet in van deze waarschuwing. Ten eerste als je code geel geeft en er komen buien dan zijn die nooit overal op het zelfde moment. Maar door het hele land heen werden de wandeltochten afgeblazen. En het gekke deed zich voor dat Utrecht gewoon heeft gelopen en 30 km verderop in Almere niemand de straat op is geweest.

Bij ons zijn we altijd het laatste aan de beurt als er buien vanuit het zuiden komen en dat is vaak, niet altijd, (laat) in de avond of begin van de nacht. Nou dan zijn de wandelaars allang binnen.
 
In de "beruchte" maandag avond was er welgeteld 1 stevige bui bij Eindhoven die richting Venlo ons land verliet en verder de hele avond droog. Pas rond middernacht de eerste "huis tuin en keuken" onweersbuien want meer was het niet. Conclusie: stop met die waarschuwingen code geel want het gaat nergens over, het mag niet meer waaien, het mag niet onweren, het mag niet sneeuwen, het mag niet hagelen, er mag geen mist meer zijn, overal komt een waarschuwing voor met alle paniek om niks. Je kunt ook in de middag kijken hoe de situatie is dus enkele uren voor de vierdaagse maar niet in de ochtend. Waarschuwing code Oranje is heel ander verhaal, dan krijg je met extreem weer te maken, als het uitkomt natuurlijk, maar code geel, stop ermee en laat de natuur zijn gang gaan en laten we ons niet betuttelen door het KNMI.
 
En dan zouden we bijna vergeten waar het om gaat: En dan de verwachtingen: Donderdag veel zon en mauwelijks bewolking en een graad of 22 .

Vrijdag wordt het op veel plaatsen zomers warm (maxima rond 26 graden). Het weerbeeld kenmerkt zich door zonneschijn ook drijft bewolking over. In het zuiden kan vrijdagavond een (onweers)bui tot ontwikkeling komen, maar bij ons blijft het meest droog. Regen kunnen we wel gebruiken, deze maand in  mei slechts 30.3 mm en dat is veel te weinig. Dit jaar 2017 slechts 218.6 mm en  ruim 800 mm per jaar is normaal dus we krijgen nog wel het een en ander als het goed is.


Op zaterdag wordt het een ander verhaal. Het is nog wel boven de 20 graden, maar met de komst van een koufront neemt wel de kans op serieuze buien toe. Dus eindelijk regen van betekenis ? Onweer bij de buien is mogelijk maar of het groot schallig gedonder en geknetter gaat worden is altijd afwachten.

De beide Pinksterdagen verlopen relatief koel (19-20 graden). Er is zon en bewolking. De kans op neerslag lijkt dan klein maar niet uit de sluiten.
 
 
Zonnige groet,
Gerard Kiewiet
 

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn