Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Komende dagen verlopen zomers warm, behalve vrijdag

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 13 juni 2017
11 juni 2017

Op de foto: als je deze bewolking ziet is de kans groot op een regen of onweersbui. Deze foto was van zondagmiddag, zondagavond viel er 2.2 mm.

Weerspreuk: Als de noordenwind in juni gaat,
dan komt het onweer vrij laat

Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer vast goede zaken..
   
Hoort ge in juni de donder kraken,
dan maakt de boer slechte zaken.
(Let op het contrast met de vorige spreuk)

Let op de zonkracht: 7.2. sterk, niet langer dan 15 minuten onbeschermd zonnen.

Weinig ruimte voor “juni koelte” de komende tijd: bijna iedere dag (ruim) boven de 20 graden.

Vrijdag lijkt een wat koelere dag te worden maar dat is geen blijvertje. In het weekend en daarna neemt de warmste zoals het nu lijkt weer flink toe richting de 25 graden of zelfs meer. Op de  maandag en dinsdag (19-20 juni) stijgt het kwik naar waarden tussen 25 en 30 graden. Verder is het vrij zonnig en droog.

Na een frisse nacht (lokaal 7 of 9 graden), komt het kwik woensdag in de middag uit op waarden tussen 22 graden in onze regio tot 26 graden in het zuiden. De wind is zwak en veranderlijk:Er is veel zon maar ook grote kans op stapelbewolking zoals wij zo vaak hebben terwijl de kust streken in de volle zon zitten.

Donderdag wordt een zomerse dag met temperaturen tussen 24 en 28 graden. Later op de dag kunnen op er enkele buien ontstaan, mogelijk met onweer.

Vrijdag wordt met een westelijke wind aanmerkelijk minder warme lucht aangevoerd. Het wordt dan niet warmer dan 18 graden en er zijn enkele buien mogelijk.

En het weekend hebben we al doorgenomen dus hopen dat het uitkomt ! En daarna lijkt het volgende week nog warmer te worden.

 

Zeldzame meteo-tsunami treft Nederlandse kust

In de vroege ochtend van 29 mei 2017 werden er langs de Nederlandse (zuid)westkust plotseling enkele opvallend hoge golven waargenomen. De golven van soms meters hoog rolden ver het strand op en veroorzaakten met name in Rockanje schade. Er was sprake van een meteo-tsunami, een vloedgolf opgewekt door een weerkundig verschijnsel.

Een meteo-tsunami is deels vergelijkbaar met een tsunami die ontstaat door aardbevingen onder de zee. Echter, een meteo-tsunami ontstaat door snelle luchtdrukveranderingen die zich soms voordoen tijdens de passage van een snel trekkende, actieve buienlijn.

Op 29 mei 2017 ontstond de meteo-tsunami doordat door een zuidelijke stroming warme, vochtige en zeer onstabiele lucht aangevoerd werd tussen een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagedrukgebied boven het Kanaal. In deze luchtsoort was in de nacht van 28 op 29 mei boven Bretagne een actief onweerscomplex tot ontwikkeling gekomen

De buien bereikten in de vroege ochtend het zuidwestelijk kustgebied van Nederland. Op dat moment was er sprake van een scherp begrensde buienlijn, de zogenoemde ‘squall line’, die met een snelheid van circa 75 kilometer per uur parallel aan de kust naar het noorden trok. Onder de buienlijn ontwikkelde zich een luchtdrukverstoring die in de metingen op KNMI-stations goed zichtbaar was. Op sommige plaatsen was de 'onweersneus' ruim 5 hPa. 

Een onweersneus ontstaat doordat voor de buienlijn uit stijgende lucht voor een drukdaling zorgt. In de bui stort koude vochtige lucht, wat vaak gepaard gaat met neerslag, juist omlaag en zorgt voor een plotselinge drukstijging. De luchtdrukverstoringen kunnen in water kleine golven laten ontstaan.

Uiterst zeldzaam:

Meteo-tsnumasi's komen waarschijnlijk enkele malen per jaar langs onze kust en op het IJsselmeer voor. Meestal blijven de golven beperkt tot enkele centimers en zullen daarom onopgemerkt blijven. In sommige gevallen kunnen ze uitgroeien tot grotere golven en dus ook opgemerkt worden. Naast de tsunami van 29 mei 2017 was die van 11 juli 1984 opvallend. In 1984 veroorzaakte een buienlijn een tsunami boven het IJsselmeer. Deze golf triggerde vervolgens grote schommelingen van de waterstand in de haven van Lemmer.

Meteo-tsunami's en klimaat(verandering)

Volgens de KNMI’14 klimaatscenario's zal de intensiteit van extreme buien in de zomer toenemen. Om een meteo-tsunami te krijgen moet er sprake zijn van een snel trekkende buienlijn met een specifieke snelheid en oriëntatie. Voor een dergelijke buienlijn is niet alleen een zeer onstabiele atmosfeer nodig, maar ook veel windschering. Windschering is verandering van snelheid en richting van de wind met de hoogte. De klimaatscenario’s geven op dit moment onvoldoende houvast om uitspraken te doen over toe- of afname van het optreden van deze specifieke buienlijnen in de toekomst. Hiervoor is nader onderzoek nodig.(Bron KNMI)

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn