Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Eindelijk weer normale temperaturen voor begin mei !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 28 april 2017
29 april 2017-1

Op de foto: Prachtige wolkenluchten en brede opklaringen en ruim 10 uur zonneschijn in Zuidhorn,  29 april 2017.

Weerspreuk: Als maart geeft aprilweer, dan geeft april maartsweer.

Een droge maart is goud waard, als het in april maar regenen wil.

Komende dagen weer oplopende temperaturen:

De feestdagen zijn we redelijk tot goed doorgekomen. Koningsdag begon met vorst aan de grond maar het aantal buien en buitjes op die dag was op 1 hand te tellen. Warm was het niet want met een graad of 11 was het aan de te koude kant. Maar daar komt wel verandering zonder nu echt uit de band te springen met hoge temperaturen. Nee, het wordt weer een beetje normaal na een koude april.

De gemiddelde temperatuur in de maand april lag lager dan de maand ervoor. Waar de zeldzaam zachte maand maart het kwik gemiddeld deed stijgen naar 8,6 graden, was het in april slechts 8,5 graden, meldt Weeronline vrijdag.

Normaal is het in april gemiddeld 3 graden warmer dan in maart, namelijk 9,2 tegen 6,2 graden. Het is pas de achtste keer in ruim honderd jaar dat dit is voorgekomen. De laatste keer was twintig jaar geleden, in 1997.

In gemiddelde jaren warmt de lucht in april flink op, maar afgelopen maand gebeurde het omgekeerde. Eind maart wees het kwik nog recordtemperaturen van 24 graden aan en de eerste helft van april verliep ook warmer dan normaal.

Rond Pasen kwam de klad erin. De temperatuur kwam nauwelijks nog boven de 10 graden. Ondanks de kou deed de zon deed wel van zich spreken. Die scheen in april gemiddeld tien uur meer dan gemiddeld. De hoeveelheid neerslag lag met 26 millimeter ruim onder het langjarig gemiddelde van 44.

Komende zaterdag, 29 april,  nog fris en af en toe zon en rond de 12 graden, zondag lijkt de warmste dag te worden met geregeld zon, droog en ruim 17 a 18 graden. Dit alles bij een matige Z/oostelijke wind. dus de wind is wel aanwezig maar voert zachte lucht aan. Zaterdag werd het met ruim 10 uur zonneschijn 13.2 C en we hadden in het noorden de meeste zon van het hele land., hebben wij een keer geluk.

Maandag tot en met eind van de week is het lichtwisselvallig met dagelijks kans op wat regen of buien en met een graad of 15 is het niet slecht en is de kou nu wel uit de lucht.  Er komt komende week geen nachtvorst maar de ijsheiligen kunnen nog langs komen, 11 t/m 14 mei dus het kan nog steeds vriezen maar komende week niet, zoals het nu lijkt.

zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 29 april 2017-2
  • 29 april 2017-23
  • 29 april 2017-24

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn