Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

RHF schenkt Zonnehuisgroep Noord een aangepaste fiets

Door : Tineke Kingma
Datum : 10 oktober 2014
Diederik wierenga en gerrit iwema

Rond 11:00 uur kwamen Raymond en Margo Kool aan bij het Zonnehuis in de Oostergast om namens de Raisin Hope Foundation(RHF) Nederland, een in prima staat verkerende tweedehands Berkelbike aan Zonnehuisgroep Noord te schenken.  Diederik Wierenga fietste afgelopen juni duizend kilometer voor deze stichting op zijn eigen driewielerzitfiets en is inmiddels officieel ambassadeur van de RHF. Hij mocht deze fiets overhandigen aan Gerrit Iwema, die hem namens Zonnehuisgroep Noord in ontvangst nam.

De fiets werd meteen uitgebreid uitgeprobeerd en het bleek dat; ook al beschik je maar over één been, je ook met deze fiets goed ‘uit de voeten’ kunt. Toen er werd voorgesteld om met deze fiets een drie weken durende rondrit door de EU  te maken, opperde Hilda Hoekstra, leidinggevende dagbesteding: “Maar zolang kunnen wij deze fiets echt niet missen”.

De Berkelbike-driewieler van Zonnehuisgroep Noord gaat deel uitmaken van het RHF-netwerk. De fiets wordt ingezet voor alle cliënten en activiteiten van het revalidatiecentrum, maar ook andere mensen met hersenletsel kunnen contact opnemen met de Zonnehuisgroep om op afspraak de fiets gratis te lenen.

De Raisin Hope Foundation, Nederland (RHF)

Ze zetten zich in om mensen met hersenletsel te steunen. Zij doet dat door activiteiten te organiseren in de fiets- en wielerwereld. Jaarlijks lopen zo’n 160.000 mensen in Nederland een vorm van hersenletsel op. Veelal met blijvende gevolgen als hoofdpijn, snelle vermoeidheid, concentratiezwakte, geheugenproblemen, stemmingswisselingen, gedragsverandering en coördinatiestoornissen. Hersenletsel is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, waardoor deze doelgroep vaak onbegrepen wordt.

De RHF Nederland wil de problemen van mensen met hersenletsel duidelijker maken en meer begrip kweken in de maatschappij. Daarnaast wil zij haar doelgroep stimuleren vooral sportief te bewegen, omdat dit aantoonbaar een zeer positief effect heeft bij de revalidatie en het vitaal blijven. Fietsen is daarvoor perfect geschikt. Helaas is het rijden op een gewone fiets niet voor ieder slachtoffer van hersenletsel weggelegd. Aangepaste fietsen zijn de oplossing en daarom bouwt de Raisin Hope Foundation momenteel hard aan een netwerk van dergelijke fietsen bij revalidatie- en dagbestedingscentra en fietsclubs, waar zoveel mogelijk mensen met hersenletsel gratis gebruik kunnen maken van de aangepaste rijwielen. Zo kunnen zij gezond bewegen, hun vrijheid terug winnen en weer midden in het leven staan.
 

  • Diederik wierenga en raymond kool (2)
  • Fiets cadeau
  • Testrit met een been

 





Columns Zuidhorn