Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

“Nieuwsgierigheidsplicht” voor de kwaliteit van onderwijs

Door : Henk Bakker
Datum : 25 januari 2015
Alex temmingh

De gemeenteraad behandelde onlangs de ontwikkelingen in de leerplicht. GroenLinks-raadslid Alex Temmingh pleit voor veel aandacht voor de kwaliteit van onderwijs, niet alleen van de overheid, maar ook van scholen, docenten, ouders en de gehele samenleving: “We moeten allen werken aan een kwaliteitscultuur van leergierigheid. Kinderen en leerlingen moeten hun school interessant en leuk blijven vinden. Goed onderwijs geeft kinderen en leerlingen een springplank voor hun toekomst. Het begrip leerplicht zouden we eigenlijk moeten vervangen door nieuwsgierigheidsplicht voor iedereen.”

Alex Temmingh over de goede daling van het verzuim:
“Door een verandering in het registratiesysteem kost het wat moeite om de cijfers van de verschillende jaren te vergelijken. Desondanks is de conclusie op basis van handmatige tellingen en voorlopige cijfers: de verzuimcijfers van het Westerkwartier zien er goed uit: er is een dalende tendens te bespeuren voor bijna alle categorieën.  Alleen het absoluut verzuim (een leerplichtige jongere is niet ingeschreven bij een school of onderwijsinstelling, zonder dat op grond van de Leerplichtwet een vrijstelling is verleend) daalt niet. Zuidhorn kent in totaal 48 verzuimgevallen: het merendeel daarvan is relatief verzuim (een leerplichtige jongere is wel ingeschreven bij een school of onderwijsinstelling, maar volgt geen onderwijs zonder dat een vrijstelling is verleend).

 

In 2007 nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks aan dat het aantal inwoners zonder zogenaamde startkwalificatie in 2015 met 50% moest zijn afgenomen. Destijds waren het 37, het afgelopen schooljaar 19. We liggen dus mooi op schema.

Wel vraag ik aandacht voor de zorgplicht van een school. Een kind kan eerder uit de boot vallen dan het zelf wil en ook eerder dan je als ouder wilt. Ben je niet meer welkom op je eigen school, dan is het in de praktijk bijna niet mogelijk om nog een plek te vinden op een vergelijkbare school. Wat dat betreft hebben scholen veel macht. Soms is het bovendien lastig om iemand te bereiken, omdat de vakanties zijn begonnen. Wij gaan ervan uit dat de Wet Passend Onderwijs hieraan een einde heeft gemaakt omdat deze immers zorg tot een van de taken van de scholen maakt.

Het voorkomen van zogenaamd luxeverzuim krijgt veel aandacht. Wij hebben hier onze twijfels bij. Ons lijkt het gewone verzuim – dat ook al in aantallen het hoogste scoort – veel ernstiger. Dat kan immers een voorbode of een uiting zijn van veel ernstiger achterliggende problemen.

Ons inziens is er best wat aan luxeverzuim te doen: laten de scholen zorgen voor een zinvoller invulling van de laatste schooldag(en). Daar kan een preventieve werking van uitgaan en gemeentelijke leerplichtambtenaren zouden dit in het overleg op en met scholen prima kunnen benoemen. Men moet hier niet alleen naar ouders wijzen.”

 





Columns Zuidhorn