Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

301008 PCOB en de grenzen van de gezondheidszorg.

30 oktober 2008    Zuidhorn-nieuws
Op dinsdag 28 oktober jl kwamen 140 leden van de PCOB Zuidhorn bijeen om te luisteren naar een lezing van dr J. Jellema uit Grootegast over het onderwerp “Grenzen aan de Gezondheidszorg”.

Op dinsdag 28 oktober jl kwamen 140 leden van de PCOB Zuidhorn bijeen om te luisteren naar een lezing van dr J. Jellema uit Grootegast over het onderwerp “Grenzen aan de Gezondheidszorg”.
Bij de aanvang van zijn inleiding stelde dr Jellema dat het niet mee valt om in Nederland het onderwerp open en objectief te bespreken. Want zodra getornd gaat worden aan oude rechten dan is de wereld te klein. Hierbij kan bv gedacht worden aan de discussie over de AOW en het ontslagrecht.

De kosten van de gezondheidszorg bedragen thans 70 miljard euro per jaar. De vraag doet zich dan ook voor of met het steeds ouder worden een stijging van de kosten op termijn kan worden opgebracht. Als mensen proberen wij alles uit het leven te halen wat het te bieden heeft. Maar door onze onzekerheid en mentaliteit is de drempel t.a.v. het aanvaarden van pijn, ziekte en lijden nog nooit zo laag geweest. We zijn tegenwoordig veel te veel bezig met onze gezondheid. We kunnen alles opzoeken op internet waar veel informatie beschikbaar is. De vraag is echter of de mensen daarmee beter af zijn. Zo hebben
gedrags-wetenschappers, therapeuten en maatschappelijk werkers niet kunnen voorkomen dat de vraag naar hulp en geneesmiddelen is afgenomen. Hierbij kan o.a. gedacht worden aan het verstrekken van antidepressiva, cholesterol-verlagers enz.

In het verleden is, aldus spreker, veel gedaan om de gemiddelde leeftijd van mensen om hoog te brengen en dat is ook gelukt. Maar er zijn andere gezondheidsklachten voor terug gekomen. dementie is toegenomen en zal in de toekomst alleen maar meer worden. De eenzaamheid van mensen is groter geworden en het is moeilijk om op latere leeftijd een sociaal netwerk in stand te houden.

Aan de hand van voorbeelden legt dr Jellema uit dat er in de gezondheidszorg nog veel valt te verbeteren maar dan zal men keuzes moeten maken die niet altijd door een ieder als welgevallig worden ervaren. Bv zo gaat men er van uit dat sporten gezond is. Maar is dat wel zo als men kijkt naar het groot aantal ongevallen per jaar.

Natuurlijk kan sporten gezond zijn en veel levensvreugde brengen. Maar hoe men de sport beoefent is een vraag van geheel andere orde. We verdoezelen het maar wat en praten er maar niet over. Maar de kosten qua ziekteverzuim die hiermede worden veroorzaakt zijn enorm hoog. Daarom zou het nuttig zijn wanneer er naar de kosten wordt gekeken met daarbij in het achterhoofd tot hoever mag men gaan naar de maakbare mens,

Dr Jellema zegt tot slot dat als mensen dieper zouden leven vanuit het besef dat ze nu leven in een toch aards jammerdal en dat dit niet het uiteindelijke thuis is, dan zouden mensen wellicht wat lichtvoetiger en minder krampachtig omgaan met onze gezondheid en de lengte van het aardse bestaan. Een stelling waarmee de lezing werd beëindigd en die ongetwijfeld bij de PCOB-leden tot veel gesprek zal leiden.

Wilt u meer weten over de PCOB Zuidhorn e.o. neem dan contact op met de secretaris, de heer J. Wagena, telefoon 0594 248 575. Ook kunt mailen naar: zuidhorn@pcob50plus.nl

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Taxatie richard ter borg

Taxatiedag kunstschatten: wat is het waard?

01 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
zondag 12 mei in Museum Wierdenland Ezinge
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over 4 mei herdenkingen, Wijzigingen openingstijden & Vrijheidsmaaltijd

01 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 30 april 2024
Lees verder →
Bert schutte clubkampioen oldstars tafeltennis

Bert Schutte clubkampioen OldStars tafeltennis

30 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
Naast bewegen staat bij OldStars tafeltennis ook het ontmoeten en het sociaal contact centraal.
Lees verder →
Oranjemarkt zuidhorn 2024 (112)

Oranjemarkt Zuidhorn loopt op rolletjes

28 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Luisteren naar muziek, op zoek naar een koopje, in de rij voor een Hamburger en een biertje bij 't Kroegje
Lees verder →
Overhandiging cheque rabo-dorpsbelangen den horn

Rabobank feliciteert Den Horn

28 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Dorpsbelangen viert het jubileumjaar en ontvangt cheque
Lees verder →
Weidevogelexcursie28042024denhornverrekijkers

Den Horners vroeg uit de veren voor weidevogels

28 april 2024    Zuidhorn-nieuws
boerenbedrijven zorgen ervoor dat het gebied aantrekkelijk is voor weidevogels die rust, voedsel en nattigheid nodig hebben
Lees verder →