Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Balkema-Meijer vraagt alsnog bankroet aan

20 november 2008    Zuidhorn-nieuws
De rechtbank in Groningen spreekt waarschijnlijk aanstaande dinsdag alsnog het faillissement uit van transporteur/aannemer Balkema-Meijer in Noordhorn.

Daarmee komt een eind aan de onzekerheid voor de honderd werknemers. Zij werden anderhalve week geleden door hun werkgever naar huis gestuurd in afwachting van het bankroet, en zitten sindsdien zonder inkomen.

Uitkeringsinstantie UWV staat al sinds vorige week in de startblokken om de loonverplichtingen over te nemen, maar mag niet in de bres springen zolang het bedrijf niet daadwerkelijk op de fles is. Dat gaat dinsdag alsnog gebeuren, nu directeur/eigenaar Wim Balkema woensdag een formele faillissementsaanvraag heeft ingediend voor zowel zijn grondverzet- en loonbedrijf als transportdochter Muba Trans.

Bij het personeel is de woede groot over de gang van zaken. Zij zitten zonder geld thuis sinds ze vorige week de wacht kregen aangezegd door Balkema en in zijn opdracht het bedrijf leeghaalden. Naar nu blijkt staat bovendien de salarisbetaling aan de 25 à 30 werknemers van de transporttak al sinds oktober stil. Bij sommige is de loonachterstand al opgelopen tot bijna 50.000 euro.

Het water staat veel chauffeurs aan de lippen, zeggen werknemers van Muba Trans. "Sommige moeten nu rond zien te komen van een paar tientjes per week", zegt een anonieme trucker. "Volwassen kerels moeten geld lenen van ouders en vrienden om de eindjes aan elkaar te knopen voor hun gezin. Heel wrang, ook omdat de lonen voor het grondverzet- en loonbedrijf tot dusver wel zijn doorbetaald".

Ondanks zijn belofte dat alles netjes zou worden geregeld, houdt de directeur/eigenaar zich onbereikbaar voor de buitenwacht. Ook bij het personeel laat hij zich volgens werknemers niet zien. "Maar dat is misschien maar goed ook, want veel jongens zijn pislink op hem. Verscheidene werknemers zijn overgestapt van stabiele, vaste banen. Sommige zijn nog maar een paar maanden in dienst".

In zijn pogingen z'n bedrijven overeind te houden, maakt de ondernemer volgens zijn werknemers "hele rare sprongen". Zo zeggen enkelen er getuige van te zijn geweest hoe twee kopers zich vorige week in Noordhorn meldden voor één en dezelfde machine. "Die had Balkema kennelijk dubbel verkocht."

De problemen spitsen zich vooral toe op de transporttak. Die zou zodanig in de verliezen zijn geraakt door de malaise in de vervoerssector, dat ook Balkema-Meijer als geheel aan het wankelen is gebracht. Sinds de leasemaatschappij vorige week alle rijdend materieel terughaalde, zijn ook de grondverzet- en loonactiviteiten lam gelegd.
bron DvhN

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Oranjemarkt zuidhorn 2024 (112)

Oranjemarkt Zuidhorn loopt op rolletjes

28 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Luisteren naar muziek, op zoek naar een koopje, in de rij voor een Hamburger en een biertje bij 't Kroegje
Lees verder →
Overhandiging cheque rabo-dorpsbelangen den horn

Rabobank feliciteert Den Horn

28 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Dorpsbelangen viert het jubileumjaar en ontvangt cheque
Lees verder →
Weidevogelexcursie28042024denhornverrekijkers

Den Horners vroeg uit de veren voor weidevogels

28 april 2024    Zuidhorn-nieuws
boerenbedrijven zorgen ervoor dat het gebied aantrekkelijk is voor weidevogels die rust, voedsel en nattigheid nodig hebben
Lees verder →
Groep 1 sponsorloop anker koningsspelen (7)

CBS ‘t Anker loopt ruim 10.000 bij elkaar voor KiKa

26 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Meerdere scholen verbonden aan Koningsdag een sponsorloop waarvan de opbrengst naar KiKa gaat
Lees verder →
Lintje tosja schaeffer en  lases 1

Tosja na ontvangst lintje: “omdat ik het leuk vind om te doen”

26 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Uitreiking koninklijke onderscheidingen door burgemeester Ard van der Tuuk
Lees verder →
Poiesz jeugd talero

Mooi bedrag voor Tafeltennisvereniging Talero van Poiesz jeugd sponsoractie!

26 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Belangstelling voor tafeltennissen bij Talero is flink groeiende
Lees verder →